Pawpaw - Asimina triloba

zde můžete probrat vše o pěstování pawpaw

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Re: Pawpaw - Asimina triloba

Příspěvek od moonvil »

Ono to uz ted do konce sezony asi nic zazracneho nepredvede, v techto vysokych teplotach a suchu ani nelze pocitat s nejakymi vyraznymi prirustky.
Zalivat to kazdy den urcite neni potreba, 1x az 2x tydne musi tak male rostline stacit bohate.
S tim stinenim ma kazdy jine zkusenosti, mne se treba chraneni mladych rostlin bilou netkankou osvedcilo. Rekl bych, ze to velmi zalezi na lokalite - tam, kde ma sazenice vse potrebne k zivotu a optimalni podminky, tak pravdepodobne v pohode zvlada i to plne slunko, ale u me v drsnem stepnim prostredi si nemohu dovolit vysadit 30cm sazenicku jen tak volne do sadu a nechat ji nekrytou. Overeno nekolikrat nejen na asiminach.
Petr z H.
člen
člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr z H. »

Mis.Dub píše: Objednal som akurat YaraTera TENSO COCKTAIL tak budem im davkovat aj toto. Nasiel som to spomenute tu na fore ako odporucanie.
Ano, zkusil bych YaraTera TENSO COCKTAIL. Franz doporučuje dávat asiminám molybden, a ten je v tom (krom spousty jiných prvků) obsažen. Použil jsem jej a oproti dřívějším letům vypadají asiminy letos výrazně zdravější a bujnější.
Jožka
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jožka »

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Sklizeň už začala.
mirka
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirka »

Asimina mě znovu pokvete jsem zjistila S8
EQS
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EQS »

mirka píše:Asimina mě znovu pokvete jsem zjistila S8
Ja som zaciatkom cervence odstranil konkurenta k terminalu a 28.7. takto :D tak nie som sam :shock:
Obrázek
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

Takové dávky slunečního svitu a tepla jako dostávají asiminy letos asi opravdu nepotřebují. Většina plodů z mokré části zahrady je z jedné strany uvařená, měkká, ze strany od slunka tvrdá jak beton. Uvnitř je ostrůvek měkké hnědé hmoty, dozrálá semena a zbytek je nejedlý. Takže vyhazování pokračuje.
Jožka
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jožka »

Nevím co se to tento rok děje, plody jsou plné semen a dužnina skoro žádná. Tím se stávají plody nepoživatelné. Dvanáct semen v jednom plodu není vyjimkou.
svazenka
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od svazenka »

Já měla zatím jeden plod z mé Primy a byl výborný, semen měl 9.
Obrázek
nene
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nene »

Jožka píše:Nevím co se to tento rok děje, plody jsou plné semen a dužnina skoro žádná. Tím se stávají plody nepoživatelné. Dvanáct semen v jednom plodu není vyjimkou.
Jsme na tom stejně, dozrávají Primy, druhá vlna, první jsme komplet vyhodili, byly hořké. Tyto jsou sice dobré, ale dneska v jednom plodu 13 velikých pecek, jedna na druhé, plod byl jimi vycpaný :( .
Franz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franz »

Letos jsem pokusnĕ nezalíval a je to na plodech vidět jsou menší a v období kdy narůstají plody u nás bylo srážek dost málo a to mají podzemní vodu tak 1,3 metrů tak předpokládám že za hořkost plodů může nedostatek vody teď má nastat období dešťů a budou plody prasat
Pokud někdo má zájem o plody nechť se dostaví natrhám co hrdlo ráčí
MikeDundee
nováček
nováček
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeDundee »

Právě dozrály dozrály 4 plody Primy (kvetly mi bohatě 3 asiminy, ale asi i kvůli mrazíkům nasadila jen Prima a to 4 plody).
Letos jsem asiminy zaléval více než loni, tak jsou plody dvojnásobné oproti loňsku. Na fotce je moje největší Prima, chuťově výborná (ale možná jsem měl ještě pár dní počkat).
Obrázek

Jinak co se týče stínění mladých Asimin - u mě v suchém JZ svahu, kde neustále peče slunce, mi prostě mladé asiminy přímo na slunci nerostou (přírůstky v jednotkách cm, listy zeleno žluté), ani přes hnojení a zálivku (konev na rostlinu každý týden, občas při zalévání hadicí i mnohem víc, zamulčování pro udržení vlhkosti). Mladé rostlinky, které rostou pod nějakým stromem nebo přistíněné za hromadou dřeva mají přírůstky mnohem větší a listy krásné. Starší rostliny, které jsem si za těch 10 let vypiplal do velikosti kolem 2 metrů (a přistiňoval např. textilkou) už přímé slunce snáší bez problémů a při stejné péči jako mladé rostlinky mají listy krásně zelené a přírůstky cca 20-30 cm. Na rovině s dostatkem vláhy by ale zřejmě rostly i ty malé rostlinky úplně jinak...
Mis.Dub
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mis.Dub »

Podelim sa svami o moje pozorovania s kostovky a s pestovanim.
Dostal som do daru par kusov plodov odrody Prima semenac cca 7 rocny. Prvy krat sme ju kostovali aj cez malu horkost/ trpkost v pozadi to predcilo nase ocakavania. Vyborny sladky vanilkovy puding trosku tam bolo citit banan a este nieco tazko identifikovatelne.
Som velmi zvedavy ako chutia tie odrody, ktore maju mat chut po mangu ( odroda napr.MANGO a KSU Atwood) po ananase ( napr. Halvin) , po citrusoch (Allegheny ), melonová dochuť ( Summer Delight) , kvetinový nádych (Tallahatchie), melón pomaranč ( Kentucky Champion ), kokosové aroma ( Prolific) - Snad to vsetko neni len marketingový tah :lol:

Kusok od Zlatých Moraviec v zahradnictve predavaju semenace asimin 1,5 az -1,7 metrove. Zobral som tri rastliny jednu az 1,8 metrovu. Mali na jar uz par kvetov ako semenace pravdepodobne odrody Prima. Vekovo spominali ze maju 4-5 rokov.
Z kvetinaca som ich ledva vydoloval, obetoval som kvetinace a vyrezal ich z nich kedze korene boli totalne zatocene v kvetinaci.
Myslel som, ze sa budu dlho spametavat. Ale ta najväcsia mi podrastla do vcerajsieho dna 53cm a stale rastie( sadena bola este pred nahodenymi listami a je na slnku, druha 24cm - sadena bola uz s listami ale je v uplnom tieni zatienena visnou a orechom, tretia nepodrastla skoro vobec , mala uz listy pri sadeni, je na slnku a to jej spieklo listy.

Mam aj stepene odrody kupovane pred zimou v kvetinaci cca 1 metrove, hovorili ze maju asi 4 roky , odrody: Overleese, Mango, Prima a malicku 40cm Lynn's Favorite a 30cm Prima.

O tieto stepence som sa pocas roka staral ako v perinke a prirastok takmer ziadny nedali.

Chcel by som do zahrady nasukat este 7 ks dalsich odrod. mam moznost , ze by mi znami doniesol vrublovane asiminy z Nemecka. Maju rozne odrody od velkosti 40 cm az 1,7 metra.
Sadil ste uz niekto taketo velke stepene 1,5 metrove a viac ? Ako rastli prve dva roky ,ako sa spravali ?
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Mis.Dub píše: Som velmi zvedavy ako chutia tie odrody, ktore maju mat chut po mangu ( odroda napr.MANGO a KSU Atwood) po ananase ( napr. Halvin) , po citrusoch (Allegheny ), melonová dochuť ( Summer Delight) , kvetinový nádych (Tallahatchie), melón pomaranč ( Kentucky Champion ), kokosové aroma ( Prolific) - Snad to vsetko neni len marketingový tah :lol:

Sadil ste uz niekto taketo velke stepene 1,5 metrove a viac ? Ako rastli prve dva roky ,ako sa spravali ?
1) "květinový nádech" haha, všechny tyhle zmiňované odrůdy chutnají více méně jako asimina. Když to naskládáš vedle sebe, tak budeš cítit rozdíly, to zas ano, ale pokud chceš mango, zasaď si mango. Když toužíš po melounu, není nic lehčího než si vypěstovat meloun. Atd.

2) s velkýma rostlinama při výsadbě problém není, já dávám raději do země právě takové. Ale někdo sází 20cm klacíky.

Mimochodem pokud budeš mít 10 či více rostlin, tak pak nebudeš vědět co s tím. Poleze ti to ven ušima.
MikeDundee
nováček
nováček
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeDundee »

Včera jsem byl u Mirka a získal rozmanitou kolekci plodů (ještě jednou díky Mirku!). S dětmi jsme potom 5 různých plodů (zhruba ve stejné úrovni zralosti) ochutnávali a připadali si jako na degustaci. Ano, mají společný asiminový základ, ale 3 z nich měly jinou "příchuť" nebo taky "dochuť". Jedno hodně "připomínalo" banán, druhé mělo nádech něčeho exotického, těžce popsatelného, třetí velmi příjemně vonělo a bylo chutí zase o něco odlišné... Takže alespoň pro mé chuťové pohárky tam nějaké rozdíly jsou a jsem za to rád.
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Ano, souhlas. Určitě je dobré mít více odrůd pro srovnání, protože rozdíly v chutích tam jsou. Podle mě jsou menší než u některého jiného ovoce, ale jsou.
Jen se snažím vyvarovat tomu přirovnávání k chuti odlišných druhů. S tím jsou pak jen problémy a nikam to nevede. Už se mi párkrát v minulosti stalo, že jsem o něčem prohlásil, že to chutná jako (např.) černý rybíz a když jsem to dal koštnout někomu jinému, tak tam cítil spíše makrelu. Navíc další rok už jsem tam ten rybíz necítil ani já.
Odpovědět