Kanadská borůvka

zde můžete probrat vše o pěstování borůvek

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Mirek223
generál
generál

Re: Kanadská borůvka

Příspěvek od Mirek223 »

Bohužel u MEADER je to většina letošní úrody co na keři je. Tato výsadba (tři různé odrůdy) je první, která není ohraničena nopovkou nebo něčím podobným. a na dně bez sítě. Vloni je totálně podrýval krtek, a možná se to negativně projevilo na jejich (ne)růstu. Pokud tady v této lokalitě ještě budu vysazovat borůvky, tak jen do košů z drátěného pletiva nebo plastu. Krtek si vždy najde cestu tam, kde se zalévá, a kam se tím pádem stahuje jeho potrava. Po sezoně budu muset vyvozit zeminu i z malého skleníku a dát sítě proti krtkovi i tam. Udělal si z něj "průchozí stanici metra" a hadovkám se to moc nee.
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od EvaOstrava »

Krtčí chodby využívají i hryzci. Já téměř všechno sadím do košů. A jeden záhon mám celý podložený pletivem, letos jsem si tam troufla zasadit i brambory.
EvaOstrava

Po těch vedrech mi na půlce větví jedné borůvky zežloutly listy. Myslela jsem, že by chtěla něčim přihnojit, jenže pak mi poslala známá fotky svých borůvek, které jí skoro všechny zežloutly. Patrně byly málo zalité a to slunko je spálilo??
Není třeba zakrývat plody borůvek, aby se neuvařily tak jako angrešt?
nene

Příspěvek od nene »

Spálené borůvky jsme nikdy neměli, ale taky jsme nikdy neměli spálený červený rybíz - a to letos máme. Borůvky máme zatím zelené a už zasíťované sítí proti octomilkám, tak snad ta bílá něco i odstíní.
speedy
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Podkrkonoší, 430 m n. m., mraz. kotlina, svah JV, jílovačka, půdní profil nízký, zahr. osada 4 ary

Příspěvek od speedy »

EvaOstrava píše:
24 čer 2026, 17:13
...
Není třeba zakrývat plody borůvek, aby se neuvařily tak jako angrešt?
Je to podobně jako s našimi borůvkami. Pokácí se les, borůvčí zůstane a borůvek obvykle moc nenatrháš. Na tom odkrytém stanovišti a ve výhních od slunce keříky přežívají ovšem kuličky jsou malé nebo zasychají.
My máme kanadské b. přes 40 let (začínala s nimi Litomyšl) a už delší čas se pokouším mezi ně vysadit ovocné stromky aby b. měly přistínění. Musí se ale řešit soulad pH . Podobně už před časem jsem ke / pod stromky přestěhoval ty angrešty a "za" stromky maliny. Jinak upečeno.
To zežloutnutí také a žel může nastat z přehnaného zalévání a odvedle steče něco s vápnem. Nebo se splete cosi při hnojení. Může to být pro b. i konečná. Těžko se to napravuje.
Pampel
nováček
nováček

Příspěvek od Pampel »

Začínají nám modrat borůvky Concord. Je to milé, ale obvykle jsou až tak 10. července. Letošní léto nabralo rychlost. Keřovou višeň Carmine Jewel už jsme z poloviny obrali. Nechci vidět ten podzim...
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

Byl jsem přinucen okolnostmi (černými se žlutým zobákem) spustit sítě na borůvkách. Druhý den jsem tam objevil malého ptáčka, který objevil (nevím jak) slabinu v zasíťování. Létal tam jak ve voliéře, po otevření dveří hned frnkl pryč, slabinu jsem poopravil. Toho kosa jsem pozoroval z dálky, jak celkem nenápadně poskakuje v širokém okolí borůvek, a pak najednou hop, a už byl na lupu. To byla rychlost....
Mladé borůvky ještě zasíťovány nemám, a jednu z nich "někdo" sklidil. Doma jsem před chvílí nainstaloval forichtung z okenních sítí, zbývá ještě spustit sítě v malé "voliéře" na zahradě.

Obrázek

Jedna z mladých borůvek (MEADER) na zahradě, má polovinu listů zelenou, druhou do žluta. Další dva keře po stranách jsou taky zelené. je to zajímavé. Zalévám i hnojím všechny borůvky stejně.

Obrázek

Asi už konečně vyzkouším okyselovač půdy, nejen na borůvky.

Obrázek
EvaOstrava

To zežloutnutí se mi stalo po těch prvních vedrech - pár výhonů na jedné borůvce zežloutlo (asi spíše mladší výhony), jako by mělo málo kyselosti. Těsně vedle je josta, kterou to dokonale uvařilo a listy popálilo. Zajímavé, že jinde to tak nebylo. V tom místě je to totiž dopoledne zastíněné a patrně první slunce, které ten den na ně zasvítilo, bylo překvapivě silné. U keřů, které byly na slunci i dřive dopoledne, to takové překvapeni nebylo, postupně si zvykaly.
To jsem třeba pozorovala u hortenzií, že ty které byly na plném slunci stále si na něho dobře zvykly, zatímco ty, na které prudké slunko svitilo jen kolem poledne, vždycky měly v tu dobu zvadlé listy,
Pampel
nováček
nováček

Příspěvek od Pampel »

Žloutnutí mladých listů borůvky teoreticky znamená nedostatek železa kvůli neschopnosti přijímat ho z půdy. Příčinou může být vyšší pH. Okyselovač by měl zabrat, ale přes noc to nebude.
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

EvaOstrava píše:
05 črc 2026, 12:01
To zežloutnutí se mi stalo po těch prvních vedrech - pár výhonů na jedné borůvce zežloutlo (asi spíše mladší výhony), jako by mělo málo kyselosti. Těsně vedle je josta, kterou to dokonale uvařilo a listy popálilo. Zajímavé, že jinde to tak nebylo. V tom místě je to totiž dopoledne zastíněné a patrně první slunce, které ten den na ně zasvítilo, bylo překvapivě silné. U keřů, které byly na slunci i dřive dopoledne, to takové překvapeni nebylo, postupně si zvykaly.
To jsem třeba pozorovala u hortenzií, že ty které byly na plném slunci stále si na něho dobře zvykly, zatímco ty, na které prudké slunko svitilo jen kolem poledne, vždycky měly v tu dobu zvadlé listy,
Poněkud mne mate, že se jedná o žloutnutí na jedné rostlině. Kdyby to bylo i na jiných, tak si řeknu, že to může být i odrůdou. Něco podobného mám doma i na kiwi. Slunce v takové palbě tomu určitě nepřidalo.
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

Pampel píše:
05 črc 2026, 19:10
Žloutnutí mladých listů borůvky teoreticky znamená nedostatek železa kvůli neschopnosti přijímat ho z půdy. Příčinou může být vyšší pH. Okyselovač by měl zabrat, ale přes noc to nebude.
Tak jsem to včera okyselil a budu čekat. Dávkuje se jedna odměrka na 10l (tak jako Kristalon), a za týden to zopakuji.
Odpovědět