Kanadská borůvka
Moderátor: Stanley_51
-
modra7
- desátník

Re: Kanadská borůvka
Aha, já žila v tom, že ideální pH pro pěstování borůvek je kolem 4,5 - 5,5. S tím že některé zvládnou i vyšší..
Jaka odrůda podle Tebe potřebuje nižší pH?
Jaka odrůda podle Tebe potřebuje nižší pH?
Určite nie je rovnaká citlivosť na PH u jednotlivých odrôd. To už mám odskúšané, aj keď presne odrodovo ti to teraz nepoviem. Musel by som to pohľadať, niekde som si to zapisoval. Ale mal som viac odrôd čučoriedok zasadených od roku 1996, a niektoré pri rovnakých podmienkach chytali chlorózu, a zatiaľ iné nie. Jedna z nich už pri PH 5,5 chytala chlorózu, a jednu najstaršiu čo som mal od starkla od 1996 roku, ale neviem odrodu, myslím, že ju tam ani vtedy nemal uvedenú, a takmer nikto vtedy nevedel, že potrebuje kyslejšiu pôdu, takže ľudia to sadili do bežných záhradných pôd, ale tá rástla asi v PH 5,5-6 bez chlorózy, nakoľko najskôr som ju mal vysadenú v záhrade pri PH asi 7,3. Tak tam už chlorózu mala riadnu. Tak som ju vtedy zasadil do rašeliny, ktorá mala označenie PH 5,5-6 Ale táto čučoriedka tento rok sama uschla. 29 rokov. Bola už na konci svojej cesty. Takže tento rok som ju zlikvidoval. Vtedy neboli substráty na čučoriedky, len rašeliny s rôznym PH. Teraz som chcel vyskúšať pripravený substrát, a dopadlo to chlorózou. Ani nemám chuť merať PH toho substrátu, ale pre zaujímavosť ho asi zmeriam, ale počítam, že bude za hornou hranicou rozpätia, a táto blueroma bude asi jedna z citlivejších odrôd. Takže preto sa pri výbere rašeliny teraz radšej prikláňam k nižšiemu rozpätiu, a k nižšej maximálnej hodnote v tom rozpätí. A čučoriedky všeobecne zvládnu skôr nižšie PH ako vyššie. To už mám tiež odskúšané. Nevravím, že potrebujú to nižšie PH, ale že ho skôr bez ujmy zvládnu ako to vyššie. A z rôznych zdrojov sú tiež vždy iné informácie na kyslosť pôdy pri čučoriedkach. Takže najlepšie vlastná skúsenosť.
-
modra7
- desátník

Tak to mě překvapuje, že by při pH 5,5 nějaká borůvka chytala chlorózu. Asi bych v takovou chvíli prihnojila, zkusila doplnit železo a bór. A u té staré bych to připsala spíš předchozímu zasazení na zahradě a věku. Ale chápu, že to chceš podchytit. Ať se borůvkám daří!
-
trampolina
- škvrně

-
radek.god
- čestný člen ( přispívající )

U me zatim nic, naky mikro plody tam asi uschly pred mesicem a vubec jsem je nezaregistroval.
A nove mame "Chandler", prisla sice mala mrcha, ale prisla
, tak na tu jsem zvedav, jestli fakt da 2-3cm plody 
A nove mame "Chandler", prisla sice mala mrcha, ale prisla
Borůvky zoufale ob den či dva zaléváme, jsou obalené plody, ale ještě nezrají. Ani Earlyblue. Většina jsou Chandlerové, Liberty, Elisabeth, Patriot a zbytek už nevím a/nebo nemá cedulky. Přitom sousedi už sklízejí, asi mají Duke nebo Chanticleer, taky nevědí. Říkám si, že bych měla rozšířit sezónu a přisadit k něco ranějšího. Tak co z toho? Duke, Chanticleer, něco jiného, nebo je důvod závažný zasadit oba, tedy D+C?
-
trampolina
- škvrně

Chandler teprve teď první borůvky se vybarvují, je relativně pozdní, zatímco nejranější borůvka už je prakticky sklizena, většina borůvek má zralou zhruba třetinu násady. Za mě čím víc druhů, tím lépe, už jen kvůli chuťové rozmanitosti. Hodně borůvek ani nevíme co máme. Myslím,že jeden z těch nejlepších časných je spartan. Pak je ještě super Eliot, ten je naopak hodně pozdní, když už nic není, on teprve začíná, má intenzivní aromatickou chuť. Takže sbíráme borůvky od konce června až do začátku září.
Která odrůda vám tedy dozrává koncem června?
-
trampolina
- škvrně

Borůvka ze spomysle koupená pod názvem bluegold, ale bude to nejspíš něco jiného. Je velmi sladká, docela velke plody, růst takový střední, tak 1,8m. Asi těžko určit..
U nás je nejdále Patriot, ale vybarvují se již i další odrůdy, např. Nelson. Poslední roky však pozoruji, že se smazávají rozdíly mezi pozdními a skorými odrůdami. Ještě více je to vidět u stolní révy, kdy pozdnější odrůdy zrají stejně jako ranné.
Mirek223--- s tim souhlasim, taky mi prijde,ze se casem ranne a pozdni odrudy jaksi vyrovnaji a dozravaji ve stejnou dobu!
Takže čučoriedka presadená do čistej vrchoviskovej rašeliny, a po dvoch týždňoch po presadení začala ďalšia rastová fáza, a lístky, a nové prírastky boli už bez príznakov chlorózy ako vidíte na obrázku, kde sú jasne vidieť rastová fáza v škôlke, chloróza po zasadení do substrátu, a zdravé listy po zasadení do rašeliny. Prvý raz keď som komunikoval s firmou, a reklamoval som substrát, ktorí spôsobil chlorózu, tak firma sa k tomu postavila odmietavo, nechce vrátiť peniaze, lebo tvrdia, že ich substrát je dobrý, takže toto bola ich prvá odpoveď:
Dobrý deň, mrzí ma vaša skúsenosť a nerozumiem, pretože ani my, ani výrobca nemá takúto skúsenosť od svojich zákazníkov. Napísal som ihneď výrobcovi a dostal som takúto odpoveď:
...takúto skúsenosť sme ešte nemali ani požadovanú inú negatívnu na naše substráty. Do substrátu z tejto istej šarže si sadila kolegyňa a aj my tu na firme a všetko je v poriadku. Odkedy máme tieto substráty v ponuke odoberá od nás BerryFarm čo je asi najväčšia čučoriedková farma a nikdy neboli sťažnosti, brali takisto aj tento rok tú istú šaržu a teda aj tu u nás jeden lokálny pestovateľ čučoriedok a tiež bol vždy spokojný.
Takže včera som im poslal jasný dôkaz, a fotografické zdokumentovanie presadenia čučoriedky do vrchoviskovej rašeliny, a foto ako vyzerá rastlina po narastení nových listov dva týždne po presadení. Tak uvidím ako sa k tomuto jasnému dôkazu postavia, že práve ich substrát spôsobil tú chlorózu..

Dobrý deň, mrzí ma vaša skúsenosť a nerozumiem, pretože ani my, ani výrobca nemá takúto skúsenosť od svojich zákazníkov. Napísal som ihneď výrobcovi a dostal som takúto odpoveď:
...takúto skúsenosť sme ešte nemali ani požadovanú inú negatívnu na naše substráty. Do substrátu z tejto istej šarže si sadila kolegyňa a aj my tu na firme a všetko je v poriadku. Odkedy máme tieto substráty v ponuke odoberá od nás BerryFarm čo je asi najväčšia čučoriedková farma a nikdy neboli sťažnosti, brali takisto aj tento rok tú istú šaržu a teda aj tu u nás jeden lokálny pestovateľ čučoriedok a tiež bol vždy spokojný.
Takže včera som im poslal jasný dôkaz, a fotografické zdokumentovanie presadenia čučoriedky do vrchoviskovej rašeliny, a foto ako vyzerá rastlina po narastení nových listov dva týždne po presadení. Tak uvidím ako sa k tomuto jasnému dôkazu postavia, že práve ich substrát spôsobil tú chlorózu..

-
trampolina
- škvrně

Ještě můžeš trochu toho substrátu usušit, zalít destilkou, rozmíchat a změřit pH. Jestli na substrátu mají napsané, jaké má mít pH a naměříš o dost vyšší hodnotu, tak to je taky důkaz.