Kanadská borůvka

zde můžete probrat vše o pěstování borůvek

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
MatyPV
nováček
nováček

Re: Kanadská borůvka

Příspěvek od MatyPV »

modra7: No ne-e všechny, jen 6, to není zas tak moc :lol:
nene: díky za tip, ale dozrávala by jako jediná mnohem dřív, alespoň podle popisu, ale "do kýblu" na dvorek by možná nebyla špatná :idea:
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
nene
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od nene »

Nedozrává mnohem dřív... :) - Hannah je určitě ranější.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Myslela jsem všech 6 8). Poppins jsem taky doporučovala a Michal ti ještě třeba doporučoval Ozark Blue. Tak pak dej vědět, kde všech těch 6 odrůd měli :wink:.
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

Eshop lze zkombinovat s přímým nákupem. U nás je docela výběr borůvek v místním zahradnictví, Baumaxu a Hornbachu. Tam si člověk může vybrat sazenici, často už obsypanou plody. (A hlavně se vyhni Okrasnému zahradnictví Konvičkovi.)
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Ozark blue ani na Poppins jsem nikde nenarazil, na Poppins jen na eshopech. Ten muj vyber by mel dozravat od cca poloviny července do poloviny srpna, že je Hanča ranější a dokonce víc než Poppins u kterého psali druha polovina června... Aby se v tom kdosi vyznal, když všude píšou co je napadne. Jak si to pak má člověk poskládat :| :?
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

Já jsem se u borůvek většinou vůbec o odrůdy nezajímala a nějakým řizenim osudu zrají po celé období bez přestávky. Neřekla bych, že mě některá zklamala. Člověk míní, zahradnictví mění, nikdy není vyloučeno, že nepošlou něco jiného. Vždyť to časem můžeš vyměnit.
milos222
škvrně
škvrně

Příspěvek od milos222 »

Ahojte, jednej veci nerozumiem, americká čučoriedka blueroma zasadená pred mesiacom do 50l nádoby do špeciálneho substrátu určeného na čučoriedky, zalievaná dažďovou vodou, a hneď nové lístky, ktoré sa od zasadenia vytvorili trpia chlorózou napriek kyslému substrátu. To nie je snáď možné.
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

milos222 píše:
06 čer 2025, 20:04
Ahojte, jednej veci nerozumiem, americká čučoriedka blueroma zasadená pred mesiacom do 50l nádoby do špeciálneho substrátu určeného na čučoriedky, zalievaná dažďovou vodou, a hneď nové lístky, ktoré sa od zasadenia vytvorili trpia chlorózou napriek kyslému substrátu. To nie je snáď možné.
Že by ten speciální substrát? Já vysazuji vždy jen do rašeliny a není problém.
milos222
škvrně
škvrně

Příspěvek od milos222 »

Mirek223 píše:
06 čer 2025, 20:23
Že by ten speciální substrát? Já vysazuji vždy jen do rašeliny a není problém.
Vďaka za odpoveď. No dobre, tak ďalší pokus. Kúpim vrchoviskovú rašelinu, a presadím to do nej. Načo potom niekto predáva substrát na kyslomilné rastliny. Jedná sa o tento substrát, PH 4-5: https://eshop.kompostuj.me/kompostery-a ... -rastliny/
Takže pošlem im fotografiu zasadenej čučoriedky v ich substráte, a budem to reklamovať.
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

"Kompostování" je obrovský byznys a kompostárna je dnes v kdejaké obci. Zajeď se někdy podívat do takové zpracovny a uvidíš jaký bordel (včetně plastů, igelitů a různých selektivních herbicidů) se tam z měst a obcí sváží. Jezdí po tom nějaký nakladač, který to převrací až se z toho "kouří". Pak se to asi překatruje a dodá výrobci, který to namíchá do substrátu. Já si před mnoha lety nechal přivézt takovou fůru a to mne vyškolilo na celý život, stejně tak jako koupě jednoho pytle kompostu.
Rostliny v rašelině přihnojíš hnojivem na borůvky a vše bude v pohodě. Já používám Kristalon na borůvky a rododendrony dle návodu.
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Je to bohužel tak. Tyto rychlokompostárny z už tak velkého bordelu udělají ještě větší.
Samozřejmě těžko říct jak přesně vznikal konkrétní materiál použitý pro onu borůvku, ale u těch běžně prodávaných hobby substrátů je to velká loterie.
milos222
škvrně
škvrně

Příspěvek od milos222 »

moonvil píše:
07 čer 2025, 08:36
Je to bohužel tak. Tyto rychlokompostárny z už tak velkého bordelu udělají ještě větší.
Samozřejmě těžko říct jak přesně vznikal konkrétní materiál použitý pro onu borůvku, ale u těch běžně prodávaných hobby substrátů je to velká loterie.
Ahoj, vďaka za odpoveď.
No už to teraz viem, ale práve preto to nenechám tak, podám reklamáciu, a budem žiadať vrátenie peňazí. Nakoľko na čučoriedke sú presne vidieť staršie svieže zelené lístky , ktoré tam boli už pri kúpe, a nové chlorotické lístky, ktoré narástli až po vysadení do onoho substrátu, takže sa z toho nevykrútia.
milos222
škvrně
škvrně

Příspěvek od milos222 »

Takže už mám objednanú 160l vrchoviskovej rašeliny, PH 3,5-4,2. Prikladám ešte fotografiu fotenú zvrchu ako vypadá teraz tá čučoriedka. Podľa toho je jasné, že v tomto substráte by len živorila. Reklamáciu na nevyhovujúci substrát som poslal, som zvedavý ako sa k tomu postavia.
Obrázek
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

My kupujeme bílou rašelinu (není ve skutečnosti bílá), někde jsem četla že je pro pěstování borůvek vhodnější.
milos222
škvrně
škvrně

Příspěvek od milos222 »

Ja som sa viac zameral pri kúpe tejto rašeliny na rozpätie hodnoty PH. Napríklad čo je to za vrchoviskovú rašelinu na ktorú som tiež narazil, a bolo tam v popise uvedené rozpätie PH 3,5-5,5. Tá vrchná hodnota je tam už dosť tesne na hranici, a pre niektoré odrody už za hranicou, a stačí občas trocha tvrdšia voda v zálievke, a chloróza je na svete. To už rovno môže byť univerzálna rašelina s PH 3-7, a vyber si. Túto čo som objednal 3,5-4,2 je myslím také optimálne rozpätie.
Odpovědět