Kanadská borůvka

zde můžete probrat vše o pěstování borůvek

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
kasta
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Re: Kanadská borůvka

Příspěvek od kasta »

ono to je opravdu dobry vyzkouset, tady treba mame volne v zahrade 3 boruvky, bylo pridano trochu raseliny a hrabanky ke korenum, ale nejaky jamy oddeleny od okolni zeminy jsme nedelali, jsou v normalni zahradni pude. dve rostou bez problemu, treti je posledni 2-3 roky zluta, neroste, prosycha... ty raseliny ma ze vsech nejvic, jak jsem se ji snazil zachranit.

na zahrade cislo 2 jsem vykopal jamy v cistym jilu. navezl jsem hrabanku, raselinu, nahore zamulcoval mechem a vysadil boruvky (zadny folie jsem nikam nedaval). ty si tam v pohode rostou, ani naznak chlorozy, jen v lete obcas trpi suchem, protoze je nikdo moc nezaliva. vloni v lete ta nejvetsi boruvka tak ze tretiny uschla i s malymi plody. myslel jsem, ze je to konecna, ale po vlhke zime normalne zregenerovala a je obalena jako nikdy predtim...
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvek od Stanley_51 »

modra7 píše: A tak by mě prostě zajímalo, jestli má Standa opravdu v tom místě kyselou půdu, zvědavost stále hryže :lol:.
Mě ta zvědavost nehryže, hlavně že borůvky plodí. Ač se letos jarní mrazíky vyřádily i u mě, borůvek je poměrně dost. A to je už více jak polovina úrody sklizená. Bohužel, meruňky to odnesly s plnou parádou, Na Goldrich ani na Kioto není ani plod.
Obrázek
Stanley_51
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Kdyby tady byl někdo další zvědavý a zvídavý a zjistil, že je nějaká odrůda v něčem výjimečná - zvládá těžší půdu (kromě těch už zmíněných), nebo vyšší pH než je obvyklé - tak dejte vědět. Já jsem našla na dvou různých místech zmínky, že někdo úspěšně pěstuje Rabbitey borůvky ve vyšším pH (prý pH 8, ale nevím jestli tomu lze věřit). Plánuji nějaké pokusy, ale nechci zlikvidovat kupované rostliny. Provedu to snad, až je namnožím :). A taky by to chtělo získat nějakou čistou Rabbiteye.. Kdyby někdo věděl kde koupit nebo je množil, tak napište (zatím jsem sehnala jen růžové mixy).
dayofvictory
škvrně
škvrně

Příspěvek od dayofvictory »

Tak mě by to taky zajímalo ale souhlasím, že experimentovat se sazenicema, když jedna přijde i na 250,- , to se nikomu asi moc nechce.
Další problém je to, že komu to roste, nemá sebemenší potřebu zkoumat půdu. A komu to neroste, tak ten zase zjistí maximálně, v jaké půdě se nedaří. Ale potřeba je spíše opačný poznatek - čemu se v jaké půdě daří.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

dayofvictory: Zatím zkusím namnožit odrůdu Duke a dát jí pak do zásaditější půdy a taky asi jednu z těch růžových odrůd. Ale když to v té půdě nedají, tak stejně nebude jasný důvod neúspěchu. Jestli to byla těžká půda, příliš mnoho vápníku (podrobný rozbor půdy nemám), vysoké pH, nebo třeba sucho.. Tedy pokud ji v zimě nebo brzy na jaře neohryžou srnky, to pak nezjistím vůbec nic :lol:.
Sidney
nováček
nováček

Příspěvek od Sidney »

Už se někomu takto zbláznila v zimě borůvka? Sunshine Blue...začalo to těmi podzimními dešti, najednou šílené přírustky, pak v zimě pár dní zamrzlo, shodila část listů a jak se oteplilo, tak se okamžitě nalily pupeny a teď toto...Ostatní odrůdy v dormanci, jen SB blázen...musel jsem ji přenést na bezmrazé místo, ale stejně z toho na 99% nic nebude....
Obrázek
Josef na strese
škvrně
škvrně

Příspěvek od Josef na strese »

U mě dělá to samé. Možnáproto, že jsem ji letos schoval před mrazy, protože ji každý rok namrzly listy (vždy do poloviny listů zfialovely a uschnuly). Loni to v kombinaci s jarním mrazy málem nepřežila. Přišel jsem o výhony, po zastižení ovbrazila. Úrodu jsem mel že tři let co jí mám jen první rok..
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Pokud je tohle vlákno o V. corymbosum, tak ta na zimu listy normálně shazuje. Teda v těchto mírných teplotách, co jsou poslední roky, jí to někdy déle trvá, ale nakonec je většina listí dole. Jestli jí omrznou výhony, tak jde spíše o pěstitelskou chybu - nejsou na konci sezóny dobře vyzrálé kvůli pozdnímu hnojení dusíkem apod.
Sidney
nováček
nováček

Příspěvek od Sidney »

Vlákno to správné je, ale u Sunshine Blue je problém, že je to kříženec, i když to se v ČR většinou neuvádí. Je to Vaccinium corymbosum x ashei x dararrowi. Takže není ani plně opadavá, nicméně s mírnou ochranou zimu zvládne. Jen se mi u ní nestalo, aby se během zimy chystala kvést. Nemyslím si, že je to pěstitelská chyba, poslední dusík dostala koncem léta, pak už jen kalium. A jak jsem psal, první problémy se objevily po podzimních deštích, kdy znovu "ožila" i čast keře u další odrůdy - Duke, tam se ale vrátila dormance.
Sunshine Blue je dobrý opylovač pro Pink Lemonade, ta moje se s ní lotos v květu bohužel nepotká. Ale vidím, že to není zase tak velká vzácnost a že nejsem sám...
veverka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od veverka »

mam asi 12 odrud kanadskych boruvek, nedlouho, v prozkoumavani , a na podzim porizena odruda O.neil , nebo O.neal a tato jedina neshodila vubec listy, cim to prosim muze byt? dekuji
Sidney
nováček
nováček

Příspěvek od Sidney »

O´Neil je hybrid s Vaccinium darrowii (neopadavá) a patří mezi "Southern Highbush blueberry", takže to, že neopadají všechny listy je normální.
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Ahoj. Snažil jsem se přečíst co nejvíc. Našel jsem tu nějaký výpis velkoplodých borůvek. Ale chci se zeptat, ltery 4 borůvky by jste doporučili? Dobrá chuť, sladší a dobrá plodnost, vynosnost. Nemusí být všechny velkoplody, pokud nějaká běžnější je trumfne chutí a hlavně celkovym výnosem, tak bych ji dal přednost. Víc jak na 4ks nemám místo. Děkuji
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Kdybych si měla vybrat 4, tak by ve výběru nejspíš byly Poppins, Chandler a Elizabeth. Nad čtvrtou bych hodně váhala.
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

A mezi kteryma bys vybírala? Hodně se tu zmiňují ještě Duke, Patriot a Bluejay a podobny Blueněco
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Těžko radit, záleží taky kde je budeš pěstovat, na nadmořské výšce (jestli je potřeba větší mrazuvzdornost, zda budou mít pozdní odrůdy šanci dozrát). Taky popřemýšlej kdy chceš aby plodily, jestli postupně nebo spíš v kratším období.
Odpovědět