Kanadská borůvka

zde můžete probrat vše o pěstování borůvek

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Radek
pokročilý
pokročilý

Re: Kanadská borůvka

Příspěvek od Radek »

Tento rok je výjimečný. Borůvky zrají skoro o měsíc dříve. Vůbec nesíťuji, borůvek je pro všechny dost. Jediné tři borůvky, které ještě nezačaly modrat jsou Powder Blue, Ozarkblue a Pink lemonade. Tu jedinou asi později zakryji, protože ptáci červenou barvu borůvky milují.
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Nam dnes dorazila boruvka Elizabeth. Byl na ni jeden zraly (a jeden nezraly) plod. Chut moc dobra, fakt nezvykle aromaticka a velikost ohromna - vetsi nez ten nas "Chandler". No uz nebudu resit, co za odrudy mame, zadna neni spatna, ale za tenhle tip mockrat dekuju :) Zitra ji dam do 12l kvetinace a na podzim pujde do zeme, az ji to tam nachystam.
dayofvictory
škvrně
škvrně

Příspěvek od dayofvictory »

Zdravím všechny

Úspěšně od Vás pěstuji borůvky klasickým způsobem výměnou zeminy za čistou rašelinu a dle dalších rad, které jsou na webu nebo ve videích.

Nicméně mám ještě jedno místo, kde jsem samozřejmě věděl, že kvalita půdy je nic moc a taky tam nic moc nerostlo. Nedávno jsem si nechal udělat srovnávací rozbor a běžné PH je tu 6,5 - 7 a obsah vápníku 6000 - 7 500 mg/kg. Pro borůvky nevhodné a byla nutná výměna za rašelinu.

Ono místo se ale výrazně liší - má PH velmi kyselé - 4,53 což je v rozmezí požadavků borůvek a na poměry ČR výrazně atypicky kyselé. A zároveň nemá téměř žádný vápník 854 mg/kg - 9krát méně než jinde. Půda je bohužel těžší - hlína s úlomky skal a proto tam není možné jednoduše půdu vyměnit za rašelinu.
Takže PH bych měl OK ale ještě se udává, že borůvky nemají rády těžkou hlínu a "těžkost" se obtížně hodnotí. Dále jsem našel, že u odrůdy Patriot je často udáváno, že toleruje těžší hlínu.

Myslíte, že má smysl tuto odrůdu vyzkoušet v daném prostředí bez výměny půdy za rašelinu? Nemáte s tím nějakou zkušenost? Nebo s jinou odrůdou? Věřím, že se v laboratoři nezpletli i když nechápu jak je takový rozdál v ph možný, když je lokalita pouze 150 m daleko od zahrady.

pH Al B Ca Cd Cu Fe K Mg Mn P S Zn
mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg
HORNÍ VINICE 4,53 984 0,117 854 0,047 2,0 209 63 86 24 30 13 3,4
SKLENÍK 7,28 409 7,404 7528 0,208 10,5 185 992 1309 100 416 561 135
DOLNÍ ZAHRADA 7,04 575 5,349 6119 0,192 7,1 217 381 580 99 261 45 81

Díky
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

No, pokud je tam okolni puda takto kysela, tak muzes udelat normalni vysadbove jamy a nemusis moc resit oddeleni substratu od okoli.
A do vysadbove jamy dat nejaky podil raseliny, tim to zaroven vylehcis. Neni potreba jit moc hluboko, staci cca 30cm.
Pripadne, pokud je to pH skutecne tak nizke, se mozna lze na raselinu uplne vykaslat, koupit par pytlu borovicoveho mulce za relativne dobry peniz a vylepsit ty vysadbove jamy timto. Za par mesicu se to hezky rozpadne, pH ti to nezvysi a jeste ti do doplni v pude organiku.
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

dayofvictory: osobní zkušenost nemám, ale tady tvrdí, že St. Cloud Northern Half-High Blueberry snáší také těžší půdy:

https://www.brambleberrypermaculture.co ... ueberries/

Ale ta asi u nás není dostání..
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Chandler na Vysočině už také začíná ukazovat zralé plody, je pozdnější, ty ostatní Heidi - sklizená, Blue Crop, Spartan aj... se stále ještě sklízí. Letos krásné plody a velké množství.
Obrázek
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvek od Stanley_51 »

dayofvictory píše:Zdravím všechny
Ahoj, vítám tě na kiwifóru. E5
Stanley_51
dayofvictory
škvrně
škvrně

Mě samotného ta hodnota PH překvapilo, nechápu jak na zahradě mám 7 a 150 m dále je PH jen 4,5, přičemž je to vrchol kopce, žádné přemokřené rašeliniště. Doposud tam je jen tráva a pár starých ovocných stromů, které kupodivu prosperují docela dobře. Proto mě napadly ty borůvky, že by se jim tam mohlo dařit. Jen právě se uvádí, že mají jemné kořínky a problém prorůstat těžkými půdami. Nemáme tu úplně jíl, ale nějaký podíl jílu v té půdě bude. Je pravda, že vykopat 30 cm do hloubky a okolí zvládnu i v té skále a na začátek to tou zmíněnou kůrou můžu prolehčit. A pak se uvidí. Ale rozohodně, kdyby měl někdo zkušenosti s borůvkami pěstovanými úspěšně mimo rašelinu, bylo by to poučné. Tak nějak laicky s říkám, že pro rostlinu by mělo být více limitující právě to PH než "těžkost" půdy.
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

Vzpomínám si, že jednou to tady bylo
http://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopic ... 2A#p117611
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

Docela by mě zajímalo jaké pH tam Stanley_51 v tom místě, kde pěstuje borůvky přímo v zemi mezi meruňkami má (v diskusi pod předchozím odkazem). Píše, že je tam možná kyselá půda, když tam roste mech. My máme ale třeba taky mech pod starými meruňkami. Tak trochu jsem doufala že tam bude kyselá půda a prohrávala si s myšlenkou pěstovat borůvky přímo v půdě bez rašeliny. Pak jsem to ale na mnoha místech měřila pH metrem a vyšlo skoro všude 8,5. A měřidlu celkem věřím, protože u rašeliny ukazovalo kolem 5.
dayofvictory
škvrně
škvrně

Ono to často plete. U baráku bývá ph ovlivněno často různýma zavážkama, o kterých ani člověk neví. Např na původním místě jsem měl hortenzii růžovou - tedy ph kolem 6. Při vykopávání tam byla škvára a kusy zdiva - tedy navážka obsahující vápník. Po přesazení na druhou stranu pozemku kvete modře - to je prý až od PH 4,5 a nižší. A to je to jen o 10 m dál. Na onom místě se nikdy nic nestavělo, tedy tam PH skutečně může být tak nízké. Zkusím ještě nějaké orientační testy.

Jinak jsem zjistil, že bydlím cca 50 km od Stanleyho a ve stejném geologickém celku - že bychom vyhráli kyselou půdu? S9
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvek od Stanley_51 »

EvaOstrava píše:Vzpomínám si, že jednou to tady bylo
A je to tady pořád, borůvky stále vesele rostou mezi dvěma meruňkami. Ph jsem tedy nikdy neměřil, ale je pravda, že mech mám na zahradě úplně všude. Zahradu pravidelně vápním, takže i borůvky si určitě trochu vápna cucnou. Ale plodí hojně a pravidelně, takže to neřeším.
Stanley_51
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Modra7: Prosím Tě, proč řešíš nějaké PH? Standa má pravdu, kdo to měří?? Já určitě ne a ze známých také ne. Zase na to nesmíš jít tak odborně. Udělejte jámu 80x60x35, do ní dobrý substrát a rašelinu, trochu zásobního hnojiva a je to. Je jedno jestli kolem rostou pomeranče, banány nebo meruňky. Uvidíš že to poroste ke spokojenosti. Čím více kolikrát člověk kolem toho chodí a přemýšlí, tím horší. Tak ať se Ti zadaří.
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

Josef: Ale já borůvky tím způsobem, co se obvykle borůvky pěstují, úspěšně pěstuju :D
Obrázek
Jen mě (a podle příspěvků výše je vidět, že nejsem sama) zajímala možnost, jestli by to nešlo u některých odrůd přímo v půdě. A vzhledem k přítomnosti mechu v určité části naší zahrady jsem doufala, že by to mohlo naznačovat kyselou půdu a tedy že by to mohlo jít. Proto jsem pH měřila. A protože Standa psal o tom mechu a možné souvislosti s kyselostí půdy, chtěla upozornit na to, že přítomnost mechu ještě neznamená kyselé pH. Jsem prostě zvědavý člověk a zajímá mě, jak věci fungují.. A tak by mě prostě zajímalo, jestli má Standa opravdu v tom místě kyselou půdu, protože pokud ne a je třeba neutrální (nebo dokonce zásaditá), byl by to zajímavý poznatek o těch konkrétních druzích a jejich adaptabilitě. A jsem v pohodě s odpovědí, že pH neměřil a nezajímá ho.. tedy ne tak úplně, zvědavost stále hryže :lol:.
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Modra7: Ty jsi prostě jen zvědavá holka. Velice mně připomínáš někoho, se kterým už žiji skoro 40 let. Nic ve zlém. My muži nad některými věcmi zase až tak do detailu nepřemýšlíme. Uděláme to po svém a ono světe div se, někdy to funguje. Od toho máme zase Vás ženy, kontrola vykonané práce a hlavně vyhodnocení. Tak ať Ti to roste a daří se.
Odpovědět