Aha, já žila v tom, že ideální pH pro pěstování borůvek je kolem 4,5 - 5,5. S tím že některé zvládnou i vyšší..
Jaka odrůda podle Tebe potřebuje nižší pH?
Kanadská borůvka
Moderátor: Stanley_51
Re: Kanadská borůvka
Určite nie je rovnaká citlivosť na PH u jednotlivých odrôd. To už mám odskúšané, aj keď presne odrodovo ti to teraz nepoviem. Musel by som to pohľadať, niekde som si to zapisoval. Ale mal som viac odrôd čučoriedok zasadených od roku 1996, a niektoré pri rovnakých podmienkach chytali chlorózu, a zatiaľ iné nie. Jedna z nich už pri PH 5,5 chytala chlorózu, a jednu najstaršiu čo som mal od starkla od 1996 roku, ale neviem odrodu, myslím, že ju tam ani vtedy nemal uvedenú, a takmer nikto vtedy nevedel, že potrebuje kyslejšiu pôdu, takže ľudia to sadili do bežných záhradných pôd, ale tá rástla asi v PH 5,5-6 bez chlorózy, nakoľko najskôr som ju mal vysadenú v záhrade pri PH asi 7,3. Tak tam už chlorózu mala riadnu. Tak som ju vtedy zasadil do rašeliny, ktorá mala označenie PH 5,5-6 Ale táto čučoriedka tento rok sama uschla. 29 rokov. Bola už na konci svojej cesty. Takže tento rok som ju zlikvidoval. Vtedy neboli substráty na čučoriedky, len rašeliny s rôznym PH. Teraz som chcel vyskúšať pripravený substrát, a dopadlo to chlorózou. Ani nemám chuť merať PH toho substrátu, ale pre zaujímavosť ho asi zmeriam, ale počítam, že bude za hornou hranicou rozpätia, a táto blueroma bude asi jedna z citlivejších odrôd. Takže preto sa pri výbere rašeliny teraz radšej prikláňam k nižšiemu rozpätiu, a k nižšej maximálnej hodnote v tom rozpätí. A čučoriedky všeobecne zvládnu skôr nižšie PH ako vyššie. To už mám tiež odskúšané. Nevravím, že potrebujú to nižšie PH, ale že ho skôr bez ujmy zvládnu ako to vyššie. A z rôznych zdrojov sú tiež vždy iné informácie na kyslosť pôdy pri čučoriedkach. Takže najlepšie vlastná skúsenosť.
-
- člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kanadská borůvka
Tak to mě překvapuje, že by při pH 5,5 nějaká borůvka chytala chlorózu. Asi bych v takovou chvíli prihnojila, zkusila doplnit železo a bór. A u té staré bych to připsala spíš předchozímu zasazení na zahradě a věku. Ale chápu, že to chceš podchytit. Ať se borůvkám daří!