Actinidia arguta

zde můžete probrat vše o pěstování kiwi

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
gr81
čestný člen ( přispívající )

Re: Actinidia arguta

Příspěvek od gr81 »

Já jsem se s argutama v různých nádobách trápil přes 10let. Nikdy z toho nebylo nic kloudného. Ta rostlina prostě potřebuje prostor pro kořeny i větve. Pak dělá radost. Květináče jsou oboustranné mučení :)

PS: také vám arguty (ale v podstatě vše, ukončilo růst?) po tom ochlazení ze začátku měsíce ukončily růst? Je to nemilé.
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Gr 81: Jakube, u nás arguty i jiné druhy kiwi žádný růst neukončily, ba naopak jedou jak diví a to jak venku, tak i deliciosy a chinensis ve sklenících. Dokonce i hybridy z vánočních semínek mají skoro již 2m. Jaké ochlazení? Vždyť doposud žádné nebylo. Arguty pěstovat v PET lahvích? To je snad dobrý vtip. PET lahve se dají použít pouze na zakořenění řízků jen na chvíli a do určité fáze růstu rostliny. Jestli má někdy rostlina dále prospívat a také plodit, tak po zakořenění rychle z PET láhve pryč. Jen moje rada a zkušenost. Když se jen trochu nad tím člověk zamyslí, tak co od PET láhve může čekat. U těchto rostlin určitě nic.
gr81

Příspěvek od gr81 »

Josef: na začátku prázdnin byly týden vedra a pak propad.
Arguty mimo japsai přestali přirůstat včetně roubů. Stejně tak švestky, ryngle, nashi...
Semenáče kiwi a ostatní podnože rostou, ale ty jsou buď mladé, nebo hodně ořezané.
Snad se ještě rozjedou, bylo by to docela brzo.
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

gr81 píše:
28 črc 2025, 14:42
Josef: na začátku prázdnin byly týden vedra a pak propad.
Arguty mimo japsai přestali přirůstat včetně roubů. Stejně tak švestky, ryngle, nashi...
Semenáče kiwi a ostatní podnože rostou, ale ty jsou buď mladé, nebo hodně ořezané.
Snad se ještě rozjedou, bylo by to docela brzo.
Jestli přestalo něco přirůstat, tak to není kvůli teplotám, ale kvůli nedostatku vody. Je dost sucho (aspoň u nás na brněnsku). Nicméně ovoce a zelenina, které má dost vody (včetně kiwi) mi normálně přirůstá. Propad žádný nepozoruji - teploty jsou stále většinou mezi 25 a 30 °C.

Obrázek
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

Po loňsku si to arguty letos vynahradily.

Obrázek

Obrázek
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
gr81

Příspěvek od gr81 »

Petr z H. píše:
28 črc 2025, 17:28
Jestli přestalo něco přirůstat, tak to není kvůli teplotám, ale kvůli nedostatku vody. Je dost sucho (aspoň u nás na brněnsku). Nicméně ovoce a zelenina, které má dost vody (včetně kiwi) mi normálně přirůstá. Propad žádný nepozoruji - teploty jsou stále většinou mezi 25 a 30 °C.

Obrázek
No je fakt, že mi vypadla závlaha, ob den prší. Teploty tady jsou někde jinde. Teploty máme o dost níž. Holt Morava :)
Tak zkusím zprovoznit tu závlahu :)
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Jednou letos přišly malé kroupy a už jsou plody poznačené. Na chuti to ale vadit snad nebude:
Obrázek

Obrázek
gr81

Příspěvek od gr81 »

Mě už zraje nějaká arguta. Načervenalé líčko, při přezrání tmavě červená. Ale co to je moc netušim. Teoreticky by to mohly být zatoulané větve od Scarlet September, ale ty byly červené i bez přezrání. Možná Geneva.Zkusím to nafotit, jestli to nafotím dřív, než to někdo sežere :)

Přidávám fotky. Asi to bude fakt Scarlet.
Obrázek

Obrázek
gr81

Příspěvek od gr81 »

Náhodou Red Jumbo nemá někdo?
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Stanley_51: Stando, mám od Tebe odrůdu Dumbarton, letos dvouletý keř, roste krásně, dodatečně ještě jednou děkuji. Kdy u Tebe v Tachově dozrává? Dobře také letos vypadají u nás od Luboše odrůdy Bojnice a Kiwino, tak snad příští rok také něco ukážou. Jumbo verde u Tebe zralé již nyní, to je pěkné, gratuluji. Tak ať se Ti daří.
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Gr 81: Červené odrůdy nejčastěji prodávaných odrůd argut, jako např. Red Jumbo, Kens Red, Scarlet September, Bingo aj. červené odrůdy oproti zeleným odrůdám jsou možná při svém dozrávání na keři pro oko atraktivnější, ale velikostně i chuťově u nás na Vysočině mezi zelenými a červenými odrůdami zase žádný velký rozdíl není. Pouze snad z pozorování posledních let odrůda Bingo je snad citlivější na spálení listů v létě přímým sluncem než výše zmiňované odrůdy. Je tedy dobré ji sázet spíše do polostínu, pokud je vysázena někde v blízkosti domu, stěny z prken ap....tam má daleko větší problémy se spálením listů oproti jiným odrůdám, než pokud je vysázena ve volném prostoru, nebo pergole. Jinak nějaké jiné odchylky mezi červenými a zelenými odrůdami bych nijak neviděl a u argut neřešil. Podle mých zkušeností pokud vysazovat nové keře, tak bych již volil odrůdy s většími plody a je jedno jestli zelené, červené jako je např. Chang Bai, Jumbo aj., je jich v nabídce dosti a hlavně preferoval pergolu nebo T-vedení. Než barva odrůdy je daleko důležitější u těchto rostlin zvolit dobré stanoviště, pravidelný přísun vody a jejich střih. Tak ať se daří
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvek od Stanley_51 »

Josef píše:
21 zář 2025, 08:44
Stanley_51: Stando, mám od Tebe odrůdu Dumbarton, Kdy u Tebe v Tachově dozrává?
Dumbarton Oak začíná také v této době, ale musí se probírat. Nedozrává vše najednou, což je ale dobře, nestačil bych to jíst. Jsem rád, že se u Tebe dobře chytil, tak ať Ti dělá jenom radost. S6
Stanley_51
gr81

Příspěvek od gr81 »

Jozef: Jozefe, to právě řeším, potřebuju přeroubovat několik keřů, protože mají malé plody, které na keři ani nedozrají.
Takže jsem dal ten chang bait Gigant, Snad půjde i JF21 a ještě jedno velkoplodé bych dal. Uvažuju o Jumbo, nebo red jumbo. Nebo zkusit nějakého dalšího hybrida?

Jinak konečně Japsai nasadilo pořádně plodů, za ty roky narostlo i přes bídný růst do větších rozměrů.
Ale ty plody jsou výsměch, prťavé, dozrávají koncem října. Tak řeším, co s ním, jestli přeroubovat, nebo zlikvidovat a vysadit něco jiného.

No a už měsíc sklízíme Scarlet September, plody chutné, sladké, jen moc nechutnají jako kiwi, spíš jak angrešt :)
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Gr81: Jakube, odrůdy argut Chang Bai a Jumbo, jedno jaká varianta, je dobrá volba. Odrůda Issai a její nová verze Japsai, to byla a je taková klasika, sice samosprašky, ale bez samců jsou většinou plody menší. Velice záleží také na lokalitě, umístění a hlavně na dostatečném přísunu vody. Novější odrůdy se tou chutí i vůní ke kiwi blíží více než starší odrůdy. O velikosti ani nemluvím. Je rozdíl pěstovat plody o velikosti 4 - 5 cm, někdy i více, nebo 1cm. Pak i ta chuť i vůně ovoce je jiná. Tak ať se daří.
Milan
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od Milan »

Obrázek

Obrázek
Jumbo verde, začíná zrát.
Odpovědět