Actinidia arguta

zde můžete probrat vše o pěstování kiwi

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Re: Actinidia arguta

Příspěvek od kasta »

ja zjistuju, ze to moje japsai je docela choulostivy, horni polovina je po omrznuti v dubnu sucha a cela rostlina obrazi jen z ty spodni. uz se mi to stalo i driv po celkem normalni zime. navic netvori kmen jako normalni arguta, ale ma hned od zeme hodne tenkych proutku propletenych do sebe. zkusim to trochu prostrihat (az se jeste vic vzpamatuje) a nechat min tech kmenu, aby zesilily. ale cim dal vic premyslim, ze ho naroubuju do kolomikty na chraneny misto u zdi a materskou rostlinu casem zlikviduju, jestli teda rychle nezesili...

P.S. a jeste dekuju Josefe za upozorneni ohledne roubovani a toho, ze cerstve rouby muzou pomrznout. Ze tri roubu Scarlet september do samce, tak dva zasly, i kdyz uz byly hezky naraseny. Prezil jeden u zeme, kteremu jsem po tomhle upozorneni udelal pres ty mrazy male "typi" z netkanky a vyplatilo se to, hezky roste.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Vidím jak to všem kvete či pěkně roste.
U mě ani květ :-o
Chápu ty loňské malé semenáčky, ale mám tam v zemi i starší kupovanou argutu, která loni kvetla a letos zatím nic :shock:
V době mrazu tam žádná poupata nebyla a žádné viditelné poškození mrazem jsem taky nenašel :shock:
Tak asi si dává letos pauzu E3
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

scarlet septemeber naroubovana do samce vypada hezky.
Obrázek
Diana.Jerem

Příspěvek od Diana.Jerem »

Kasta: Scarlet Ti pěkně jede... A jak dopadlo to testování samosprašnosti u Kozolup?
Michala
kasta

Příspěvek od kasta »

Miso, dopadlo to tak, ze se z ni vyklubal cistokrevny samec. Takze jsem ho dal pryc a zasadil tam akebii (ta zahrada stejne neni pro arguty, je tam v lete moc sucho ap.)
Diana.Jerem

A jejej... Já mám Kozolupy z Milevského zahradnictví, majitel si pro ty sazenice jezdí osobně, tak pokud budeš chtít, ráda Ti pošlu řízek nebo rouby. Ale mám ji od letoška a je to pěkná sazenice, ale ještě nekvetla, takže na 100% zatím potvrdit nemohu. Nicméně při nákupu mi řekla ta zahradnice, že potřebuju samce. A jak už jsi někde psal, ty informace jsou na netu protichůdné...
Ještě by mě zajímalo, pokud budu mít u samosprašných samic Arguty Issai nebo Japsai, zda mohou opylovat ty samice, nebo je to také nesmysl...
Michala
kasta

Příspěvek od kasta »

No to je tezky rict. Mel jsem podobnou predstavu a zasadil jsem vedle sebe ty Kozolupy, Scarlet September a Issai, ze to takhle vyzkousim. Kozolupy jsem nakonec prestehoval a z "Issai" se vyklubal taky samec, takze mi loni poprve opyloval Scarlet September a vsechno dobre dopadlo :)

Hledal jsem si o tom kdysi i ruzny informace na internetu, vetsinou byly uplne protichudny a jediny co jsem povazoval za seriozni, byla nejaka vedecka studie a tam jim vychazelo, ze pyl Issai je velmi malo zivotaschopny a ze i k Issai je lepsi mit opylovace, protoze se opyli mnohem vetsi mnozstvi kvetu. Tak pri mym druhym pokusu o pestovani kiwi na druhy zahrade mam japsai + samce a do samce chci jeste neco casem priroubovat. Ale moc ne, ta zahrada je mala a kdyby mi tu arguta narostla jako ta Scarlet na berounsku, tak me zaroste uplne :)
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Mate nekdo v Praze a okoli arguty aktualne s kvety / plody ?
U me nula E7 , jasne mam dost mladych rostlin, ktere asi pokvetou za par let, ale minimalne jedna loni kvetla, je zelena a letos ani kvitek :shock:
Diana.Jerem

N.N. ( zřejmě Issai) má pěkné plody, jen už by potřebovala vysadit z kýble do volné půdy. Překvapilo mě, že Japsai má plody menší... Myslela jsem, že to bude obráceně. Ale až budou obě vysazené a zakořeněné venku, třeba to bude jiné..
Obrázek
N.N. ( Issai?)
Obrázek
N.N.( Issai?)
Michala
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

radek.god píše:Mate nekdo v Praze a okoli arguty aktualne s kvety / plody ?
U me nula E7 , jasne mam dost mladych rostlin, ktere asi pokvetou za par let, ale minimalne jedna loni kvetla, je zelena a letos ani kvitek :shock:
Mám plody na Kens Red, který byl přes mrazy pod netkankou s petrolejkou.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
gr81

Příspěvek od gr81 »

Taky vám roste japsai tak "chcípácky"? Nedělá mi žádné silné výhony, pořád tenké co se zamotávají do sebe. Mám dvě a dělají to obě a jedné je už 5let. ten růst je divný.
kasta

Příspěvek od kasta »

gr81: jo presne tak mi roste a navic horni tretina vetsinou v zime zmrzne (a to ho mam na chranenem dvore). ona to neni cista arguta, je to hybrid a je to na nem videt.
kasta

Příspěvek od kasta »

Jarni roub Scarlet September do samci rostliny. Prezil diky "iglu" i ty jarni mraziky a uz pekne roste. Nechal jsem si poradit a ustrihl jsem cely ten hlavni vyhon, co sel nahoru - to byla vlastne prakticky cela ta puvodni rostlina. Ta ale vyhodila novy mladsi vyhon hned vedle, takze by to mohlo rust hezky: 1. kmen Scarlet September, 2. kmen samec. Vic toho sem uz davat nebudu, neni misto (v pozadi je tam na fotce pahyl brectanu, ktery tam rostl predtim).
Obrázek

Otazka je co s vedle rostoucim Japsai, ktery tu neprosperuje a omrza. Asi ho zkusim naroubovat do samce kolomikty, je bohuzel o kus dal, ale na chranenem miste u zdi, kde nezmrzl ani letos na jare. A kdyz se to povede a bude tam plodit, puvodni rostlinu bych casem zlikvidoval...
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Loňský rok naroubované odrůdy argut od Luboše všechny zmrzly jako všechno kiwi na Vysočině i když se rouby krásně ujaly, tak letos ze zimních nových roubů dělám raději sazenice, pro jistotu. Po necelém měsíci při teplotě kolem 15°C jen tak v květináči s jinou pokojovou rostlinou a po 6hod namáčení ve vlastním roztoku, mix několika složek, které používám i na množení jiných řízků než kiwi. A tutově zakoření, mnoho krát vyzkoušeno. Nejsou třeba kelímky, květináče... Odrůda Svaton už ukazuje i květní poupata. Půjdou rychle poupata vystříhat. Množení argut řízky, to je jak množení vrby. To snad musí dokázat každý, i začátečník. Je jedno, jestli se jedná o dřevité nebo bylinné řízky, všechno je to jenom hra a zábava. Deliciosa a chinensis, to už je o něčem jiném, zatím.
Obrázek

Obrázek
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Ani zabeleni kminku neoddaliko raseni, opet stejna situace jako loni, (no jo pocasicko je nevyzpytatelne)
Obrázek
Odpovědět