Actinidia deliciosa

zde můžete probrat vše o pěstování kiwi

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
milos 51
admirál
admirál

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvek od milos 51 »

Ano ,tak bych to ořezal i já . Jaká je délka těch ramen ? Bylo by dobré je stáhnout k sobě a dostat tu rostlinu nad plot . To stahování mám taky vyzkoušené . Musí se dělat postupně , velice opatrně . Klidně každý měsíc kousek . A vyrovnáš to . Dostaneš tak jednu dvoukmennou rostlinu . Najdi si někde fotku vedení kiwi nebo i arguty na plantážích . Všude to mají na " T " vedení . Kmínek vysoký asi 2m a nahoře na každou stranu 1 m . Nemáš náhodou detailní fotku těch květů ?
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Vidím, že v sobotu je v Brně u citrusářů přednáška:
"Pěstováním velkoplodého kiwi A. deliciosa a A. chinnensis v našich podmínkách".
Jako přednášející je tam uveden Milan Humplík, ale předpokládám, že to je překlep a že to jsi Miloši ty, je to tak?
Meridax
škvrně
škvrně

Příspěvek od Meridax »

milos 51 píše:
31 led 2026, 18:43
Ano ,tak bych to ořezal i já . Jaká je délka těch ramen ? Bylo by dobré je stáhnout k sobě a dostat tu rostlinu nad plot . To stahování mám taky vyzkoušené . Musí se dělat postupně , velice opatrně . Klidně každý měsíc kousek . A vyrovnáš to . Dostaneš tak jednu dvoukmennou rostlinu . Najdi si někde fotku vedení kiwi nebo i arguty na plantážích . Všude to mají na " T " vedení . Kmínek vysoký asi 2m a nahoře na každou stranu 1 m . Nemáš náhodou detailní fotku těch květů ?
Fotku nemám ale identifikoval jsem to bezpečné podle videa nějakého Urbánka. Délka ramen je necelý metr a stahovat začnu zítra, opatrně, mám z toho strach. Mám ustřihnout ty loňský vyhony?
milos 51
admirál
admirál

Příspěvek od milos 51 »

Loňské výhony tam musí zůstat . Na těch vyrostou nové zelené ,na které to budeš v červnu roubovat . Vyrovnávat se to musí opatrně a postupně . Staré dřevo je křehké . Kousek a klidně za měsíc další kousek . Pokud narovnáš starý a narovnáš i ten loňský , tak se na výšku toho celého kmene 2m dostaneš
moonvil : Ano Michale , je to tak . Už z toho nespím :D
Josef
generál
generál

Příspěvek od Josef »

Miloš 51: Miloši, Ty by jsi měl ty svoje celoživotní poznatky a zkušenosti hlavně přenést do nějaké odborné publikace, máš toho na rozdávání až, až. Věřím, že spousty pěstitelů by se s Tvými zkušenostmi v pěstování tohoto ovoce, i poznatků Jozefa, určitě rádo seznámilo. Držím Ti palce.
Lili
škvrně
škvrně

Příspěvek od Lili »

Ahoj, minulý rok mi všechny kiwi umrzly, nejspíš to bylo nekvalitními sazenicemi (vyhnané i ze záložních oček). Můžete mi doporučit kde koupit silné sazenice? Aktuálně si dívám u Spomyšl.
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od EvaOstrava »

Všechna tahle kiwi nakonec uhynula? Našla jsem starý přispěvek
Lili píše:
17 kvě 2025, 13:48
Ahojte, tento rok jsem si zasadila několik kiwi, mám japsai, issai, solo, weiki a i když je všude psáno jak jsou nenáročné, ani jeden nemá zelený lístek.
Bylo by dobré uvést místo, kde máš zahradu, třeba do podpisu. Já jsem si kiwi kupovala v různých eshopech a nikdy nebyl problém, že by uhynuly, to spíše záměny. Nebyly vysazované těsně před zimou?
Lili
škvrně
škvrně

Příspěvek od Lili »

EvaOstrava píše:
03 úno 2026, 16:36
Všechna tahle kiwi nakonec uhynula? Našla jsem starý přispěvek
Bylo by dobré uvést místo, kde máš zahradu, třeba do podpisu. Já jsem si kiwi kupovala v různých eshopech a nikdy nebyl problém, že by uhynuly, to spíše záměny. Nebyly vysazované těsně před zimou?
Ano, vše uhynulo, nakonec jsem zjistila, že jsem si koupila rostliny, které neodpovídají štítku a zbytek byl vyhnaný do růstu. Sadila jsem vše na jaře, takže jsem viděla postupný uhyn. Mám zahradu u Opavy, orientace na jih/východ/západ. Kiwi jsou na západní straně, takže má jak jižní, tak východní a západní slunce. Kořeny byly dlouho dobré, ale pupeny žádné, pak už docházelo k úhynu. Jsou to typické kiwi, které koupíte v OBI, akorát, že je prodávají i v zahradnictví
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

Kupováni keřů je fakt otázka štěstí. Třeba Issai jsem už podruhé kupovala v Baumaxu, protože aspoň vidím, že má zelené řapíky, tedy nejspíš správná odrůda. A roste dobře. Přes eshop je to zajíc v pytli. Ale nesprávná odrůda se pak přeroubuje a je to. Hlavně, aby prospívala. Určitě se vyhnout zahradnictví Konvičkovi, s nimi to většinou dopadne špatně. A Spomyšl, proč ne? Ale asi bych objednávala až později, v brzkém jaru mohou poslat přemrzlé rostliny. Aspoň mi se to už (u jiného eshopu) jednou stalo.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Ano, důvodem skutečně mohou být přemrzlé rostliny. Stává se to zejména u mladých řízkovaných rostlin. Na jaře brzo vyraší, spálí je pozdní mrazík a pak už neobrazí. Také se mi to stalo u zahradnictví Kruh. Sice po reklamaci vrátili peníze, ale už tam nenakupuji.
Odpovědět