Mezidruhové křížení a štěpování

zde můžete probrat vše o pěstování kiwi

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Re: Mezidruhové křížení a štěpování

Příspěvek od milos 51 »

Josef : Jožko držím palce . I všem ostatním ,kteří tyto křížence zkouší . Podle mých dosavadních zkušeností jdou tito kříženci roubovat jak do arguty ,tak do deliciosy a naopak , mohou sloužit jako podnože pro oba druhy . Protože jsou to mezidruhoví kříženci , mohli by mít ten hybridní efekt ,tu obrovskou vitalitu ,jako např. Josta (angrešt x černý rybíz) . Mohutný růst - ideální pro podnože . Dále tyto rostliny mohou být opyleny jak pylem arguty ,tak pylem deliciosy . Po argutách mohou zdědit tyto rostliny odolnost proti mrazu a po deliciosách velké plody . Ale bacha , může to být i opačně :D Každý semenáč z jejich plodů je taky nový mezidruhový kříženec - a potenciální nová odrůda .
Přes aplikaci ChatGPT jsem zjistil , že na křížení arguta-deliciosa se usilovně pracuje , ale prozatím nejsou žádné přijatelné výsledky . JF10 ,JF12,MH1,JF21,JF48 jsou rostliny ,které překonaly tu mezidruhovou bariéru . A máme je tu - u nás ! Velice mně to připomíná situaci s prvním mezidruhovým orientpetem , křížencem lilie Black Beauty v USA . Kalifornskému šlechtiteli Leslie Woodriffovi se to podařilo v r. 1957 . A dnes je orientpetů nepočítaně . A všechno jsou to potomci té jeho první Black Bauty . Naprosto stejná situace je i s prvním křížencem kaki - hybridem Rossejanka - D.vrginiana x D.kaki ( Dále v odd. Kaki Tomel Rosseyanka )
Ještě doplňuji , pokud jsou to kříženci , měli by bez problému zakořenit řízkováním . Jako arguty . Ty zakoření bez problému .
ObrázekObrázek
gr81
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gr81 »

Tak bohužel potvrzuji, že opravdu deliciosa na argutě přímo nejde. I 15cm větvičky, co narostly, tak jsou suché.
Je zajímavé, že uschl i kus podnože, až k poslednímu argutímu očku.
Takže letos znovu a lépe :)
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milos 51 »

Pro ty , kteří se bojí roubovat , je tu roubovací metoda "ablaktace" . V létě (30.8. 24 ) seříznete zboku dva zelené proutky , řezem spojíte a přivážete . A druhý rok na jaře rostlina kvete ! Toto je A.chinensis Hohgyang - Červená princezna . Před Poslední fotka je z 9.3.25
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
gr81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gr81 »

Nojo, ale nejdřív to musim stejně někam naroubovat. :) :) :)
Nebo by to musel množit ten, kdo tu odrůdu má.
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milos 51 »

gr81: Tak bohužel potvrzuji, že opravdu deliciosa na argutě přímo nejde.
Nerozšiřuj tady poplašné zprávy ! :D Otevři si stranu 1 a 2 v tomto oddíle ,je to před desíti lety ! a tam jsem to rouboval dokonce do kolomikty ! V argutě i v kolomiktě deliciosa normálně přinese i plody a dokonce normální velikosti . Bohužel dlouho nevydrží .
Pro nás amatéry je jediná schůdná cesta roubování semenáčů . Toto je semenáč vysetý vloni v prosinci . Roubováno 5.4.25 Je to roubováno loňskm roubem . Tedy tvrdým do zeleného výhonku . Použil jsem parafilm a ke stažení něco měkkého , gumička . bavlnka . Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Lenkalor
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

Mě se osvědčilo i to loňské lednové roubování.
Mám několika metrové přírůstky.
Ještě jsem neřezala, aby měly co nejvíce oček a aby tak pučely co nejdéle.
Stejně už mají pupeny necelý centimetr. Dnes tu bylo asi -3 °C, u zdi nejspíš méně, vypadají dobře. Konce jsem zavedla pro jistotu do bývalého holubníku.
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milos 51 »

Lenkalor : Lenko na ochranu proti tomuto jarnímu mrazu stačí pruty obalit papírem . Používal jsem novinový a spojovat to jde rychle sešívačkou . Pro kiwi je nebezpečný mrznoucí vítr , který vysušuje . Rostlina je plná mízy a mráz trhá kmínky . Nejčastěji do metru nad zemí . Proto je dobré dát na kmínky nějaký futrál . A proto je zase dobré zapěstovat kmínky rovné .
A ještě dotaz . Máš odrůdu Zakarpatsie ?
gr81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gr81 »

milos 51 píše: Nerozšiřuj tady poplašné zprávy !
Tak já nevím, co to tu ty 2 roky sleduju, tak většina píše, zě deliciosa v argutě udělá jen růžici nebo krátký letorost a další rok neobrazí.
U mě to všechny roubování udělaly. Tak na to reaguju. :) Že se mi to také stalo.
Asi je to v rukách a možná i poloze. Proto se snad meziroubuje ten hybrid, ne? :)
Takže opravuji: Mě roubování do arguty nejde. Nic mi neobrazilo, vše uschlo. :D Jdu pročíst stranu 1 a 2
Naposledy upravil(a) gr81 dne 06 dub 2025, 13:52, celkem upraveno 1 x.
Lenkalor
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenkalor »

Doufám, že napodruhé se mi podařilo koupit správnou odrůdu. :D
Jen jsem zjistila, že mi spadly štítky, tak mám Tomuri a Zakarpacie a nevím co je co.
Ale když naroubuji obojí, tak neudělám chybu.
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milos 51 »

Vloni 7.6.24 jsem rouboval ( do zelena ) A .chinensis Červenou princeznu -Hongyang . Do konce roku vyrostl asi půlmetrový prut ,který jsem na podzim zkrátil na 30 cm .Letos jsou pupeny plné násady květních poupat . Deset měsíců po naroubování . Toto je odrůda ,která se přímo nabízí k vyzkoušení do studeného skleníku . Pokud si zamrazíte pyl ,tak stačí jedna rostlina .
Obrázek Obrázek
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milos 51 »

Včera jsem dostal od pana Fridricha fotku . Je to letošní nový !! rozkvetlý hybrid deliciosy . Nebo spíš chinensisky . Rozkvetl ve studeném sklníku a pan Fridrich nemá na opylení samečka .
Obrázek
V tomto případě je tedy nutné použít loňský zmražený pyl .Použil jsem směs dvou pylů . Malé množství necháte rozehřát ( vyrovnat teploty ) a potom v třecí misce důkladně rozetřete .
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Přidal jsem malou lžičku klouzku do rukavic (mastek -mastenec) a špetku moučkového cukru .Zvyšuje aktivitu pylu .
Potom už jenom důkladně promíchat a poslat poštou na adresu ,kde na pyl netrpělivě čekají .
Opyluje se pomocí štětečku nebo fukárku .
Obrázek
Naposledy upravil(a) milos 51 dne 04 kvě 2025, 10:18, celkem upraveno 2 x.
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milos 51 »

Blíží se doba ,kdy aktinidie rozkvetu a tak to můžete vyzkoušet . Ještě bych rád upozornil ,že pyl se sbírá až pylové váčky uzrají ,až práší . Na fotkách je to "podtržené" , moc brzo . Ihned po otevření květu jsou prašníky uzavřené ,jakoby gumové . Je tedy nutné počkat . Toto opylování nebo přiopylování mám vyzkoušené jenom u deliciosy a chinensisky, ale není důvod ,proč by to nemělo fungovat i u kolomikty a nebo arguty . Bylo by dobré to zkusit .
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
milos 51
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milos 51 »

Pan Fridrich dnes hlásil zežloutnutí a opadávání okvětních lístků , což je znak zdařilého opylení . Opylení loňským mraženým pylem poslaným poštou . Pokud se to opravdu podaří ,budeme svědky vzniku nové odrůdy v "přímém přenosu" :D
Obrázek
Podle fotky je jasné ,že se podařilo . Okvětní lístky zežloutly a opadly a na stopce zůstaly malé kuličky - plůdky . Pokud by nedošlo k opylení , upadnou celé květy i se stopkou .
Mirek223
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek223 »

Tak jsem se o víkendu stal "hrdým majitelem" čtyř roubů velkoplodé odrůdy na mých keřích, za což Milošovi mockrát děkuji. Tři rouby jsou na dvou keřích "Jenny", čtvrtý na "Tomuri". "Solissimo" a "Hayward" o poctivost prozatím ještě nepřišli. V době roubování byl na jižní stěně hic jak "blbec", takže byly rouby zastíněny vlasními listy a ještě jsem na zakrytí použil papírové návleky, které jsou původně určeny na ochranu zrajících plodů ovoce před sluncem (Made in China).
Po naroubování byly odstraněny některé nové letorosty a po ujmutí roubů by se v tom pokračovalo. Něco šlo pryč i s květy, ale s velikostí plodů u "Jenny" vlastně o nic nešlo. "Solissimo" a "Hayward" prozatím květy neukázaly. "Hayward" byl vloni vysazen, takže se jedná o mladou rostlinu, ale u "Solissima" jsem už s nějakým kětem tak trošku počítal.
Obrázek Obrázek Obrázek

Od roubování již není tak horko a navíc většinou pod mrakem, takže rouby nebudou vystaveny velkému horku a lépe by se mohly ujmout. Opět mohu jen doufat, že již nepřijdou mrazy. Asi bych to dokázal pozakrývat, ale to by nesmělo tak fučet.
Ivos_66
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivos_66 »

Tak mi ty moje potvůrky dělají samou radost, výsledek hnojení a hluboké dormance, letos budu všechny rostliny spojovat navzájem aby se pokračovalo ve sdílení fytohormonů, zatím to vypadá hodně slibně, rostliny co před pěti lety nakvétaly po jenom květu na každém desátém výhonu mají letos 80% výhonů 3x soukvětí a více, rekordmanem je Sollissimo, který má pětipatrové květenství, ale zahanbit se nenechá Skylet, Monty ,Starella i zde hodně zminovaná Zakarpacia má čtyřčetná květenství, pokvetou mi obě čínské 2, jak ta čínská, tak ta Vaškova. Minulý týden jsem posříkal výživou s antifrost + a až na vyjímky je vše v pohodě, doma na humně jsem nepostříkal a celkem to pomrzlo, tak to asi funguje.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Odpovědět