Actinidia arguta
Moderátor: Stanley_51
-
- pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Actinidia arguta
Fú ak sa dobre pamätám tak weiki male.
-
- velitel
- Kontaktovat uživatele:
Tak nastesti co opylovat jeMartinS píše:Takto to zial v zivote chodi. Ty nemas co opelovat a ja nemam cim opelovat.![]()
Ano, tato neserioznost predajcov, obcas asi aj skolkarov, vie pekne n.... U mna prekvapivo pohlavie sedelo u kazdej sadenice, co som kupil ako samice, su samice. Ale ako som vyssie pisal, tiez sa mi nezda seriozne, mnozit samca, ktory kvitne o 5 dni neskor ako samice. Takto zmeska dobru polovicu samicich kvetov. Ale, ciastocne sa stretli, tak hadam bude uroda uspokojiva.

Co jsem koukal tak na samcich jsou jiz kvety otevrene (nekterych) a samice taky

-
- desátník
- Kontaktovat uživatele:
Tak to potom nechapem. Ja mam to iste a neviem preco mi rozkvita tak neskoro.JančiZV píše:Fú ak sa dobre pamätám tak weiki male.
Antarian
Tak drzim palce, aby bola pekna uroda! Je to skvele ovocie.
-
- čestný člen ( přispívající )
- Kontaktovat uživatele:
S kořeněním v perlitu s vodou žádné zkušenosti nemám, ale 3 týdny ve vodě jsou hodně krátká doba na to, aby se něco pořádného dělo. Chce to více trpělivosti, actinidie nejsou mučenky...
Já bych to v té vodě nechal prostě tak dlouho, dokud to buď nepustí kořeny, nebo neshnije. Změna metody kořenění za běhu spíš bude posun k horšímu, alespoň takové jsou moje zkušenosti.

-
- Kontaktovat uživatele:
No temer vzdy to ve vode skonci zmeknutim a hnilobou rizku.Pokud jsou rizky v zemine i sperlitem, tak to zas temer vzdy uschne. Vyjimkou je jen miniparnik, kde to zacne i pres vetrani plesnivet z vrchu a pak po opadu vsech listu to uschne nebo zmekne
a zase konec 

-
- Kontaktovat uživatele:
Ano, dřevnaté řízky ve vysoké vlhkosti prakticky vždy chytnou plíseň, zvlášť v teple v minipařníku. U zelených nebo polozelených řízků se to však stává jen výjimečně, a pokud ano, tak už nežijí a jsou dobré akorát tak na vyhození...
-
- Kontaktovat uživatele:
No a ty drevnaty rizky bys Honzo teda nechaval zakorenit jak a pri jake teplote, aby to ani neuschlo a ani nesplesnivelo a hlavne v cem ?
-
- Kontaktovat uživatele:
Nejdřív bych to asi zkusil jenom ve vodě, volně někde ve stínu, co to udělá. A kdyby nic, tak bych to zkusil v zemině smíchané s perlitem a stimulátorem, také volně někde ve stínu. Ale všude je třeba počkat tak alespoň měsíc až dva, nic nezakoření za pár dní...
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak mi rozkvetlo kiwi, které mělo být Issai, ale není. Květ je samičí. Je pravda, že Issai může být opylovačem?- protože jsem si tuto odrůdu teď znovu koupila.
A dá se poznat na květu, že je samosprašný?
A dá se poznat na květu, že je samosprašný?
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak asi se ten samosprašný květ dá poznat, vypadá jako samičí a současně je na tyčinkách pyl.
-
- admirál
- Kontaktovat uživatele:
Eva Ostrava: Podívej se v odd. A. deliciosa na rozdíl ve květech samečka a samičky . Předposlední příspěvek . Platí to i pro arguty . Samosprašnost se nedá poznat podle květu ani podle listu .
-
- Kontaktovat uživatele:
Aha, jenže já jsem četla, že samičí květ arguty má tyčinky, ale NEMÁ (žlutý?) pyl. V tom případě by se to poznat dalo. Ale jak je to doopravdy, nevím.
- kasta
- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
- Kontaktovat uživatele:
ja mam issai i japsai (zatim nekvetly, ale to je jiny problem) a snazil jsem se na internetu dohledat nejaky info o tom jak je to s tim opylovanim. Je v tom zmatek, kazdy pise neco jinyho, ale nejzajimavejsi clanek mi prijde tenhle (prikladam odkaz)
https://www.ishs.org/ishs-article/753_22
Shrnuti je, ze issai ma sterilni pyl, ktery dokaze iniciovat vznik plodu. Opyleni je min efektivni (asi 50% oproti opyleni samci rostlinou) a plody jsou mensi a bez seminek. Kvety, kde pylovy tycinky odstranili, tak ty plody nevytvorily - takze by ten pyl issai mel dokazat opylit i jiny samice v okoli, jen to bude min efektivni a plody budou nejspis mensi.
a jeste takova podivnost u me - issai mam uz asi 5 let a nikdy v zime neomrzlo, ani naznakem. udajne mrazuvzdornejsi japsai jsem koupil vloni na jare a po letosni zime jsou vsechny lonsky vyhony suchy a rostlina rasi znovu z puvodniho kminku, coz mi jeste nikdy zadna arguta neudelala ???
https://www.ishs.org/ishs-article/753_22
Shrnuti je, ze issai ma sterilni pyl, ktery dokaze iniciovat vznik plodu. Opyleni je min efektivni (asi 50% oproti opyleni samci rostlinou) a plody jsou mensi a bez seminek. Kvety, kde pylovy tycinky odstranili, tak ty plody nevytvorily - takze by ten pyl issai mel dokazat opylit i jiny samice v okoli, jen to bude min efektivni a plody budou nejspis mensi.
a jeste takova podivnost u me - issai mam uz asi 5 let a nikdy v zime neomrzlo, ani naznakem. udajne mrazuvzdornejsi japsai jsem koupil vloni na jare a po letosni zime jsou vsechny lonsky vyhony suchy a rostlina rasi znovu z puvodniho kminku, coz mi jeste nikdy zadna arguta neudelala ???