Rakytník

Zde můžete probrat vše o pěstování rakytníku
Moderátor :Stanley_51

Re: Rakytník

Příspěvekod moonvil » 12 srp 2024, 19:16

Houbové choroby, které napadají rostliny oslabené nejčastěji vlivem zdejšího rozkolísaného zimního počasí. Není moc šancí jak tohle ovlivnit.
moonvil
administrátor
administrátor

Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu

Příspěvekod Josef » 13 srp 2024, 10:50

Rakytník na Vysočině vlastně postupně nahrazuje všudy přítomné jeřabiny, daří se mu zde velice dobře. Plodí každoročně a s pěknými plody, zatím žádné nemoci. Letos je pro něj opět velice úrodný rok. Horší je to s jeho nekonečnými odnožemi, které se musí pravidelně likvidovat při sečení trávy. Co jsme potřebovali máme sklizeno, spousty opět zůstává na keřích ptákům za údržbu zahrady. Malá každoroční odměna.
Josef
desátník
desátník

Příspěvekod moonvil » 13 srp 2024, 16:59

Ty sladší a choulostivější odrůdy téměř vůbec neodnožují.
Nevím jak moc se jim bude dařit na Vysočině v porovnání se staršími a více rozšířenými (často německými či baltickými) kultivary, ale asi to taky nebude žádný zázrak. Jednu výsadbu v Novém Městě už pár let pozoruji, ale chce to ještě tak 3-4 roky. Ony totiž potvory v mladém věku rostou zpravidla velmi hezký.
moonvil
administrátor
administrátor

Příspěvekod kasta » 16 srp 2024, 09:44

No mne na zahrade nerostou hezky ani v mladem veku. Vcera jsem dosadil posledni pokus o sladkoplodou odrudu - Capriz. Od jara byla v kvetinaci v kvalitnim substratu, pravidelne zalivana, takze dobre narostla a pri sazeni jsem si vsiml, ze je stejne velka jako rostliny, ktere jsou v zahrade uz tri roky :(

Zato 4m samec dobre odnozuje (ale jen do prilehleho zahonku s kompostem), takze jeste zkusim presadit nejake odkopky, ony taky docela dlouho zivori nez dostatecne prokoreni.
kasta
čestný člen ( přispívající )

Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvekod moonvil » 16 srp 2024, 11:22

Nojo, tohle počasí není dobrý už ani na kaktusy. Moje rakytníky mají shozenou většinu listí, vypadají jak na konci listopadu. Musely by být trvale na kapkovce, aby zvládaly dva měsíce třicítek bez deště.
Fakt už jsem uvažoval o tom, že nějaký nechám ve velkoobjemovém kontejneru. Aspoň jako experiment.
moonvil
administrátor
administrátor

Příspěvekod longr » 18 srp 2024, 09:12

Mám rozjednanou odrůdu Orange Revolution z Ukrajiny. V Polsku ji mají furt nedostupnou (bývá okamžitě pryč). Majitel školky na Ukrajině je ale aktuálně na frontě. Kolegové na něj myslí, a pokud se vrátí, tak na podzim bych snad něco mohl sehnat.
longr
oficír
oficír

Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvekod kasta » 18 srp 2024, 13:37

longr: super, držím palce ať to vyjde! na tu jsem fakt zvědavý.
kasta

Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvekod svazenka » 20 srp 2024, 08:34

Rakytníkové sady v Blatničce opět nabízí samosběr, letos se stříhají celé větvičky. Cena za kg je 100. Odrůda Leikora. Některé keře jsou už přezráté.
svazenka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod moonvil » 20 srp 2024, 08:55

To je cena za 1kg vetvicek?
Se divim, ze tam vubec neco je na tech kerich, Leikora je sice pozdnejsi, ale ja nemam na pozdnich rostlinach uz ani jednu bobulku a navic zadne listi. Ted se bojim, ze to zacne pri nejblizsim desti znova obrazet a kdo vi jak to ovlivni pristi sklizen.
moonvil
administrátor
administrátor

Příspěvekod svazenka » 20 srp 2024, 09:02

Ano, cena 100 za kg větviček. Také jsem se divila, mohli to udělat o 14 dní dřív... já mám teda taky Leikoru, ale je částečně ve stínu, sklízela jsem o vikendu.
svazenka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod nene » 20 srp 2024, 11:32

moonvil píše:To je cena za 1kg vetvicek?
Se divim, ze tam vubec neco je na tech kerich, Leikora je sice pozdnejsi, ale ja nemam na pozdnich rostlinach uz ani jednu bobulku a navic zadne listi. Ted se bojim, ze to zacne pri nejblizsim desti znova obrazet a kdo vi jak to ovlivni pristi sklizen.

Jestli je to video "čerstvé", tak něco tam je.
https://hodoninsky.denik.cz/zpravy_regi ... irupy.html
nene

Předchozí

Zpět na RAKYTNÍK ( Hippophae )