anona cherimola

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Re: anona cherimola

Příspěvekod MonikaV » 09 úno 2025, 10:24

radek.god---jo jo z vlastního plodu, semena umístěna na nejvyšší police knihovny --topíme krbem, (na kraťasovou teplotu :lol: :lol: ) a u stropu je někdy pěkné peklo, takže to sice zabralo cca 2měsíce, ale už lezou, a jestli se bude dařit tak je zkusím naroubovat, ale to je ještě časuuu... teď budou přemístěné k oknu k ostatním zimním pokusům.
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod radek.god » 09 úno 2025, 11:26

Moniko, koukam na tu nadobu, kde klicis :-o
neni to nejake podezrele nizke ? :shock:

Ja jen ze jak jsem to dal do vysoke asi 3L lahve od jupi dzusu, tak vytazene semenacky mely i 20cm dlouhe koreny.
Tak nevim co je lepsi, zda je nechat rovnou od zacatku v takove hloubce nebo je pak vytahavat z nakych misek a sazet do vetsiho :-o

P.S.: kdyby Ti zbyl nejaky maly roubik(y), tak na me prosim mysli S12 , nevim kdy bude vhodna doba na roubovani v byte (zacatek brezna ? konec brezna ? E3 , urcite bych rad neco narouboval.

Zatim jsem otrhal co slo, a cekam, zda se treba ta jedna vetev co kvetla loni na mem semenaci neprobudi a nehodi poupe, ale asi je jeste brzy :-o
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Příspěvekod MonikaV » 09 úno 2025, 13:09

Ano nadobka je mala, budu presazovat do vetsiho, az uvidim koreny ( semena jsem zasadila do kokosoveho substratu- netvori se v nem zadne breberky :D a az vyklici a ukazou se korinky, davam do michaneho lehkeho propustneho substratu.
Poslala jsem ti sz.
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod MonikaV » 12 úno 2025, 19:05

Dnešní důkladná prohlídka anony-- a musím říci , že jsem se nestačila divit-- po několikanásobné opakované kontrole jsem napočítala 31 malušénkých poupátek ,plus 7ks starších--tak mi málem očiska vyskočily z důlkůů S21 ...
Na všech větvičkách se začíná projevovat růst. (rostlinka mi opravdu dopřává prostor na zdokonalování se v opylování, tak doufám, že nezklamu :D )
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod MonikaV » 16 úno 2025, 11:14

radek.god---- Rade v ledničce ti roub měsíc v pohodě vydrží (mám zkušenost) hlavně aby byla v růstové fázi podnož, a jak jsem psala mě annona začala růst, tak jsem musela střihnout poslední větvičky, protože stačilo pár dní a už by byly v lístkové nebo poupatové fázi a to už se větvička nedá roubovat, takže ideální je lednička a čekat, pár dní budu mimo a nechávat na rodince, že mají někam něco poslat by nemuselo dobře dopadnou, takže jestli máš odebrané rouby ty v ledničce nebo já- je jedno :D ,
PROMIŇ , že píši až teď, někdy nemám sílu ani myšlenku na psaní...
A další rouby až podle rostliny--srpen, září--doufám, že budou S14
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod radek.god » 16 úno 2025, 23:28

MonikaV píše:radek.god---- a jak jsem psala mě annona začala růst, tak jsem musela střihnout poslední větvičky, protože stačilo pár dní a už by byly v lístkové nebo poupatové fázi a to už se větvička nedá roubovat,
A další rouby až podle rostliny--srpen, září--doufám, že budou S14

Moniko to je v pohode, ja to chapu S14 , kdyz nemam chut na psani, tak kouknu na webnode a motivuji se pohledem na vysledky uspesnejsich pestitelu :-)

Ano, cetl jsem to u mucenek, ze rizky s poupaty nebo kvety nezakoreni a osobne jsem si to " radsi" vyzkousel - nezakorenil zadny S13 .
Jenomze v te dobe nezakorenil ani zadny jiny rizek z v te dobe nekvetoucich a navic ruznych mucenek. :shock:

Annona ale neni mucenka :-) Co kdyz rostlinu obelstim ?.Poupata ve velkem jako mas Ty neocekavam a s listy si poradim klasicky jako ted - proste je opatrne ulomim, abych neposkodil ocko.Vetvicku ufiknu, omotam parafilmem a naroubuji.
Nevim jak dlouho trva, nez roub priroste.Pokud by to zvladnul do 2 tydnu, tak takhle rychle nove listy nevyrostou :-).
Respektive 2, max 3 tydny trva u me ted (odhadem) , nez po ulomeni listu vykoukne maly listecek.

Obavam se, ze co naroubuju v srpnu nebo pozdeji se uz nechytne a pokud jo, tak to pak doma na podzim prestane rust a kratce na to to zcerna.

Ale jestli je v tom neco chemickeho co zabrani roubu prirust, tak pak muzu delat asi cokoliv a fakt to asi nepriroste S13 .
Ke konci roku a v zime uz to znova zkouset nebudu.Roubu jsem naposledy narouboval tolik, ze neni matematicky mozny, abych mechanicky vse udelal spatne a neprirostlo vubec nic S21 .Kdyz ted nad tim premyslim, tak vlastne vse, co skoncilo neuspechem bylo roubovany v prvnim metru od zeme :shock:

S tou lednici jsem to nechtel riskovat, mel jsem strach, ze mi tam roub zmrzne a prijdu o nej uplne E7 .
Takze mam uz vse po dnesku naroubovano a ted uz je to na prirode :D

Ja se prave divil, proc jsi ty rouby poslala uz ted, v takove zime - tak hlavne at je u Tebe vse OK S14 a at se Ti rodina postara dobre o kytky S20

Jinak si myslim, ze rostliny se u me teprve zacinaji probouzet E3 E3 E3 .
Mam na topeni treba zazvor (zakryty rostlinami pred nim na parapetu) a ten mi hazi nove stonky az ted, kdy se paradoxne uz temer netopi.
radek.god

Příspěvekod MonikaV » 17 úno 2025, 09:40

(Co kdyz rostlinu obelstim ?.Poupata ve velkem jako mas Ty neocekavam a s listy si poradim klasicky jako ted - proste je opatrne ulomim, abych neposkodil ocko.)

Radku, lístky už neolamuj, nechej je růst!

Loni jsem na mou annou roubovala 4 rouby (viz příspěvky z loňska) a dokonce se chytly a rostly lístky, ale pak si rostlina určila prioritu a veškerou energii směřovala do květu a plodů a 2 rouby odešly, --takže rostlinka si sama určí co a jak a my jen můžeme tiše pozorovat :D
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod Hofis » 17 úno 2025, 10:06

Velkou roli hraje i apikální dominance. Rouby na koncích větví mají daleko větší šanci, že se ujmou, protože rostlina se snaží ta vrcholová očka mít vždy jako růstová. Nevím přesně jak u anon, ale třeba u asiminy s pyramidálním růstem je to evidentní. Vyměním konec větve za roub a jede se dál. :) A toto platí u drtivé většiny rostlin.
Hofis

Příspěvekod radek.god » 17 úno 2025, 14:02

MonikaV píše:Radku, lístky už neolamuj, nechej je růst!

Moniko neboj, uz nemam ani co lamat :D
Metr od stropu jsem ulamal za posledni mesic po 2 vlnach 100% listu a tady je vysledek :-)

Obrázek

Ted uz to chce jen ta poupata :o
radek.god

Příspěvekod MonikaV » 07 bře 2025, 18:24

Tak uz to zacalo, prvni vlastovka :D
Obrázek
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod radek.god » 07 bře 2025, 20:55

Moniko parada !!!

takze na konci roku Te ceka plna prepravka cherimoyi :D , tam je to jasny S14
Tak asi je to holt nejen dobrou peci, ale i tim ze mas mnohem vetsi strom a ze je asi uz dobre prokoreneny do hloubky a bere ziviny ze zeme :shock: Jinak nechapu, jak muzes mit venku v "zime" takovy naskok.

U me zatim bez kvetu, listy rostou, ale blizi se doba, kdy bude slunce vetsinu dne nad strechou a mam s pestovanim za oknem utrum S13

Jednu cherimoyu uz druhy den davam na balkone na slunce ( dopoledne a po zapadu slunce je v byte samozrejme) a 20+ cm roub nahore se tam asi uz ani pres slunce neprobere S13 .Neni to jediny pripad.Roub priroste, naroste a klidne i vykvete, ale pak se na nej rostlina vykasle a necha ho uschnout.Je jedno zda je uplne dole nebo ve stredu na svetle.Mam tam jeste dalsi roub, asi nejtlustsi a cca ve stredni vysce, ale listy na nem moc neprirustaji.Rostlina rve vsechno do svych puvodnich casti a na ty co k ni puvodem nepatri tak kasle :-o
Do toho tam kazdy den likviduju lihem naky skudce, takovy ty ovalny mrchy, co nechavaj vsude vatu E7

Od zapadu slunce jsem se pustil do rostlin a nastala likvidace vsech pasek od roubovani.Vpodstate roubovani ke konci roku 100% neuspech S13 Ale pocital jsem s tim.Tak trochu jsem doufal jeste na 2 rouby, ale bohuzel...
Mozna mam snad jedinou "vlastovku" a tou by byl jediny z mnoha pokusu roubu muricaty na muricatu.I pres vysoke teploty za oknem jsem zatim zadne poupe na vetsich muricatach nenasel.

Tak uvidime :o
radek.god

Příspěvekod radek.god » 11 bře 2025, 09:31

Tak prvni vlastovky S6

Zajimave je, ze jsem nasel 2 poupata na jednom 2+m semenacku v truhliku, ktery uz kvetl poprve loni.
Vyfoceny kvet neni z toho metroveho truhliku, ale necekane ze semenacku v beznem malem kulatem kvetinaci, kde se sice roub Fino de Jete chytl a povyrostl, ale mezi podzimem a jarem roub uschl S13 a to i v 1+m vysce E7 . Rostlina ma dole max 1.5 cm kminek a pod 2m vysky a bude kvest poprve.

Takze mam zatim 2 rostliny schopne bez roubovani vytvorit poupe a snad i vykvest :P

Obrázek

P.S.: omlouvam se za snizenou kvalitu fotek, lepe to,diky miniaturnim rozmerum poupete, ani pujcenym Iphonem vyfotit neslo S13
radek.god

Příspěvekod MonikaV » 12 bře 2025, 20:04

Radku no paráda, tak to nepotřebuješ ani rouby :D , gratuluji S6
MonikaV
generál
generál

Příspěvekod MonikaV » 24 bře 2025, 13:08

Jen takovy postreh ( aspon si myslim) kdyz annona nasazuje na poupatka a jsou teplotni výkyvy 8 az 35 stupnu) tak vznikne takove poupe ( doufam ,ze na funkci to nebude mit vliv :lol: - -- rceni z meho oblibeneho filmu :D )
Obrázek

Obrázek
MonikaV
generál
generál

Předchozí

Zpět na ANONA ( Annona )