papajavti píše:Tak podle tohoto receptu jej delame:
K přípravě rybízového vína potřebujeme:
(na cca 7,5 l hotového vína)
1) 3 l rybízové šávy
2) 4 l vody
2) 2,5 kg cukru
3) 2 sáčky živné soli
4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )
Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.
Cukr s vodou převaříme a po vychlazení jej nalijeme s rybízovou šávou do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.
Asi po čtyřech týdnech zátku odstraníme a víno opatrně stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v chladném sklepě naležato.
Toto víno, především z červeného rybízu je kyselejší a i po dodatečném přislazení je stále ostré. Já jej dělám jen pokud mám přebytek rybízu a již nevím co s ním. Ale každý má svou chu a tedy záleží na vlastním výběru.
bradhal píše:Rozmarýnové víno pijeme nalačno ráno a večer po kalíšku
Zpět na RECEPTÁŘ ( o alkoholu nemluvě )
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků