Se ví, vyrábím každoročně několikrát
Potřebuješ:
- velkou sklenici nebo kameninovou nádobu (pořádně vymýt a vypláchnout horkou vodou)
- něco na zatížení, aktuálně používám kus PET plastu s dirkami(prkénko se mi neosvědčilo, jelikož je zdrojem plísně i po vyvaření)
- okurky nakládačky, co nejmenší (tradičně se používají i velké, ale ty jsou pak rozměklé a to mi nešmakuje, lepší je když křupou)
- pár vinných listů(zdroj kvasinek a tříslovin, lze přidat taky listy višně a černého rybízu, pro extra křupavost listy dubu)
- kopr, hlavně květy (tak 2 na litr)
- česnek, stačí 1 stroužek na 2 litry (lze vynechat)
- vrchovatá polévková lžíce soli na litr vody
- kávová lžička cukru na litr vody
Postup:
Svaříme potřebné mnžství vody spolu se solí a cukrem, dáme chladit do dřezu se studenou vodou. Opraným okurkám odřežeme špičky a prdelky, stačí malinko, náramně to urychluje prokvašení. Na dno sklenice dáme vinné listy a skládáme okurky střídavě s koprem a česnekem. Zkoušel jsem i jiné koření(bobkový list, křen, kuličky pepře), ale u kvašáků je méně spíš více. Nahoře okurky zašprajcujeme, aby nemohly vyplavat a byly stále ponořené. Zalijeme vlahým lákem(horký ničí kvasinky a likviduje křupavost okurek). Zakryjeme igelitem a gumičkou, u kameninového hrnce pokličkou. Kvasíme při pokojové teplotě a to na talíři, plechu nebo lavóru neb to vždycky přeteče. Druhý den už by se lák měl zakalit a začít kvasit.
Za týden už se dá koštovat
, příloha: pořádný kus chleba s domácím sádlem se škvarkama.
Brou chuť!
Pozor nepoužívat mořskou sůl! Ta totiž brání kvašení a tudíž to s ní nefunguje, prostě použít tu nejlevnější obyč kuchyňskou kamennou...
Další foto jak to má vypadat je na googlu:
http://www.google.cz/images?hl=cs&q=og% ... 42&bih=741Recept na polských stránkách:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=76