Tak podle tohoto receptu jej delame:
K přípravě rybízového vína potřebujeme:
(na cca 7,5 l hotového vína)
1) 3 l rybízové ávy
2) 4 l vody
2) 2,5 kg cukru
3) 2 sáčky ivné soli
4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )
Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme suené kvasinky. (Tekuté můeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mot nebo ovocnou ávu bez konzervačních látek. Přisypeme suené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnoit.
Cukr s vodou převaříme a po vychlazení jej nalijeme s rybízovou ávou do 10 l demiónu, nasypeme sáčky se ivnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnoené kvasinky a opět zamícháme. Demión uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.
Asi po čtyřech týdnech zátku odstraníme a víno opatrně stočíme do jiného demiónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uloíme v chladném sklepě naleato.
Toto víno, předevím z červeného rybízu je kyselejí a i po dodatečném přislazení je stále ostré. Já jej dělám jen pokud mám přebytek rybízu a ji nevím co s ním. Ale kadý má svou chu a tedy záleí na vlastním výběru.