Sušení a solení masa je jak známo činnost stejně stará jako lidstvo samo. Protože indiáni, kromaňonci a jiní divoši nebyli žádní docenti, dělali věci jednoduše a účelně. Nakonec vymüsleli i energy tyčinku, která mimo jiné obsahovala i sušené maso, sušené plody muchovníku a taky nějaký lůj, aby to drželo po kupě. Nakonec, nezávisle na sobě vzniklo mnoho podobných a přesto odlišných postupů sušení masa.
Co je Co:
Jerky - Solené sušené hovězí/bizoní/jelení maso, pocházející ze severní ameriky (to je to co se hodí na mletí s muchovníkem). Suší se tenké plátky, které se pak ukusují zdravým chrupem.
Pemmican - Energetická tyčinka vyrobená ze sušeného masa, ovoce, ořechů, tuku a jiných kalorických pum.
Biltong - Solené a kořeněné antilopí maso pocházející z jižní Afriky. Suší se silnější proužky podélně a k jídlu se odkrajují plátky.
Pasterma, Pastirma - Balkánská specialita. Suší se větší kusy nasoleného a kořeněného masa, ze kterého se pak krájí tenké plátky.
Pokud to někoho zajímá víc, nechť si vygooglí.