Pár zajímavých postřehů k zimování plodů na unshiovkách. Tedy alespoň pro mě, protože s plody jsem je zimoval poprvé.
Včera jsem si všiml, že opadl jediný plod na Oiwě naroubované na kalamondinu. Myslel jsem si, že je to asi tou podnoží. Navíc ten plod vypadal trochu jakoby seschle a rozhodně nebyl tak dobrý, jako ten, který jsem měl minulý rok. Byl tak napůl kyselosladký. Minulý rok byly ale ty plody sklizené na podzim opravdu vynikající, sladké a aromatické, prostě skvělá mandarinka. No, a dnes jsem našel pro změnu upadlý plod na Okitsu na trifošce. Tak jsem si říkal, že to asi nemůže být žádná náhoda a sebral jsem i ty poslední dva. Jeden šel celkem zlehka ukroutit a ten poslední jsem musel urvat opravdu silou. Nabízí se tedy otázka, jestli byly v různém stádiu zralosti, a jestli se to tedy nějak projeví i na chuti? Ten opadlý plod měl opět jakoby mírně seschlý vzhled a opět byl takový kyselosladký a trochu nijaký. Ten druhý plod, co se dal poměrně snadno ukroutit byl sice trochu zpuflý, ale už o dost lepší, sladší a chutnější. A naprosto nejlepší byl ten „nejméně zralý“, co šel utrhnout nejhůře. Nebyl zpuflý, chuťově naprosto vynikající, sladký a aromatický. Takže pro mě tímto zimování plodů unshiovek skončilo, raději je sklidím všechny hned na podzim. Ono se dost často píše o tom, že se ty unshiovky sbírají často ještě napůl zelené, protože pak dojdou do nejlepší chuti. To potvrdit nemůžu, ale rozhodně bych nedoporučoval je nechávat úplně dozrát, lepší ještě před zimováním sklidit.
Také by mě ještě zajímalo, jestli ty plody opadly prostě proto, že za tu zimu komplet dozrály, nebo v tom i trochu hraje roli to, že se začínají pomalu budit do nové vegetační sezóny. Na zimovišti větrám, takže přes den je tam kolem 10 stupňů a na noc zavírám, takže je tam přes noc o dost více než venku. Neskutečný únor toto. Dneska jsem si dokonce všiml, že začíná rašit semenáč grepu.