od milos 51 » 17 lis 2023, 13:25
Zajímavý příklad kříženců zeleného a žlutého kiwi s vyobrazením kříženců (Rumunsko)
Kiwi, domestikované z divokých populací nacházejících se v povodí řeky Jang-c'-ťiang, je nedávno
vyvinutá plodina a teprve během posledních 100 let se začalo komercializovat. První sad kiwi s
Actinidia deliciosa a A. arguta byl založen v Rumunsku v roce 1993 v Ostrově (okres Constanța),
na hranici řeky Dunaj. Ve stejném roce byl zahájen společný rumunsko-italský program šlechtění
kiwi na Zahradnické fakultě Univerzity agronomických věd a veterinárního lékařství v Bukurešti.
Experimentální pole pro selekci hybridních genotypů kiwi bylo založeno na preluvopůdě v rumunské
nížině s použitím hybridních sazenic získaných v Itálii. Rostliny byly vedeny na T-bar mřížkovém
systému a byly pěstovány v ekologickém sadu. Meziřádkový povrch byl pokryt směsí víceletých trav
a mechanicky sečen a podél řádku byla půda udržována v čistotě. Byla zajištěna kapková závlaha
a mikropostřikový závlahový systém. Bylo provedeno vnitrodruhové a mezidruhové křížení s použitím
kultivarů A. deliciosa a A. chinensis a z počátečních hybridů po několika letech pozorování a
testů vznikly čtyři elity jako R0P13, R1P8, R1P9 a R1P12 se speciálními vlastnostmi plodů,
dlouhou skladovací kapacitou a dobrou byly vybrány výnosy. Jako opylovači byli vybráni samčí
hybridi R2P8 a R3P9. Byly stanoveny kvalitativní charakteristiky ovoce nových výběrů kiwi jako
střední hmotnost, tvarový index ovoce, pevnost dužniny, rozpustná sušina, sušina, kyselost a
kyselina askorbová. Pro výběr opylovačů byla analyzována doba květu rostlin a procento klíčení pylu.
Nové selekce jsou v procesu registrace jako nové kultivary a lze je úspěšně pěstovat v komerčních
sadech a soukromých zahradách.
A. Chinensis kiwi. Pro účely vyšlechtění nových plodů kiwi adaptovaných na teplé podmínky byly
hodnoceny vlastnosti potomků z mezidruhové hybridizace A. rufa A. Chinensis (312 rostlin)
a A. chinensis A. Rufa (334 rostlin). Morfologie listů mezidruhových hybridů byla střední
mezi rodičovskými druhy. Květy hybridů byly obecně větší než květy A. Rufa. Plody kříženců mají
bezsrstou hnědou slupku podobnou A. Rufa, ale zelená barva dužiny byla světlejší. Hmotnost plodů
se pohybovala od 11,7 do 58,4 g. Fenologicky mezidruhové hybridy vykvetly začátkem května v
polovině mezi A. Chinensis koncem dubna a A. Rufa koncem května. Plody dozrály koncem října,
o půl měsíce později než u A. Chinensis ao měsíc dříve než u A. Rufy. Plody mezidruhových hybridů
obsahovaly celkové rozpustné pevné látky (TSS) v rozmezí od 13,5 do 22,0 % a titrovatelné
kyseliny (TA) od 1,0 do 2,6 %. U mezidruhových hybridů se celková kyselina askorbová ve šťávě
pohybovala od 20 do 70 mg na 100 g TH, více než u plodů A. Rufa, které obsahují asi 15 mg.
Obsah chlorofylu v dužině ovoce byl u mezidruhových hybridů nižší než u A. Rufa. Aktivita proteázy
byla detekována v mase, ale byla obecně nízká. Tyto výsledky naznačují potenciál mezidruhových
hybridů jako materiálu, ze kterého mohou být vybrány vynikající klony.
U vnitrodruhového i mezidruhového křížení Actinidia směs konzervovaného (sušeného a zmrazeného)
pylu a suché jemně mleté sacharózy aplikované na vlhký stigmatický povrch výrazně zlepšila
klíčení pylové láčky. Přítomnost exogenní sacharózy vedla k pozorovanému brzkému zhnědnutí stigmat
a stylů, zatímco vnesená pylová zrna jsou částečně obalena polypovitými strukturami stigmatu.
přidaná sacharóza také vede k pozorované zvýšené násadě plodů s původně většími bobulemi ve
srovnání s aplikací pouhého pylu na bliznu a zlepšuje potenciál pro produkci životaschopných semen.
Protože skladovaný pyl klíčí déle, u Actinidia by měla být směs pylu a cukru aplikována na
jednotlivé květy do tří dnů od kvetení, aby se zvýšil potenciál úspěšného křížení. Protože
konzervovaný pyl zůstává životaschopný po dobu 7 až 10 let, a protože vlastnosti samčích opylovačů
nejsou vždy známy, je možné opakovat slibné křížení v následujících letech smícháním skladovaného
pylu se sacharózou. Toto zkoumání podrobně popisuje užitečnost tohoto procesu a dokumentuje vývoj
pozorovaný během počátečních fází mezidruhové hybridizace. Jedná se o jednoduchou, ale účinnou
techniku, kterou by šlechtitelé rostlin Actinidia měli zvážit pro použití k provedení obtížného
křížení
.
Vývoj nového žlutého kultivaru kiwi s názvem ‚Hort. 16 A‘ a uváděné na trh pod značkou ZESPRITM
Gold kiwi je pozoruhodným a inovativním vědeckým a komerčním úspěchem, který povzbudil chovatele
kiwi ve světě k vyšlechtění kiwi s barevným masem. Poprvé byla semínka zlatého kiwi dovezena
z USA do Íránu v roce 2003 Y. Ebrahimi, průkopníkem íránského vědce v oblasti kultury citrusů
a kiwi s četnými studiemi a výzkumy citrusů a kiwi ve svém pracovním sešitu. Ze všech semen se
do konečného hodnocení dostalo pouze 12 semenáčků Golden kiwi, které vykvetly na jaře 2006. Sedm
semenáčků bylo samčích a pět z nich samičích pod kódy EMM1-7 a EMF1-5. Plody pocházející z pěti
samičích sazenic byly ve srovnání s původním Golden kiwi velmi malé. Na jaře 2007 byl sesbírán pyl
sedmi samčích sazenic a opylen kiwi „Hayward“. Výsledkem bylo 504 sazenic, které byly zasazeny
do dobře odvodněné kompostované půdy a nuceny je kroužkováním stonků nést první plody. V roce
2012 přineslo 20 sazenic své první plody různého tvaru, velikosti a chuti se žlutou dužninou a
tři z nich EMF6, EMF7 a EMF8 byly vypuštěny na severu Íránu. Tento článek vysvětlí vše o
programech šlechtění kiwi a charakteristikách tří uvolněných genotypů v oblasti Kaspického moře.
Ve snaze rozšířit spotřebitelskou přitažlivost kiwi šlechtitelé vyvíjejí řadu nových druhů ovoce
se zlepšenými vlastnostmi pohodlí, zejména snadnou konzumací. Slupka kiwi je normálně nechutná,
takže konzumenti obvykle vydlabávají dužinu lžící. Schopnost odstranit dužinu čistě bez potřeby
náčiní proto může zlepšit vnímání pohodlí. Selekce Actinidia chinensis a A. deliciosa (zejména
zelené kiwi A. deliciosa var. deliciosa ‚Hayward‘) jsou špatně loupatelné a mají dobrou chuť,
zatímco výběry příbuzných druhů Actinidia eriantha jsou obecně loupatelné, ale s typicky špatnou
chutí. Hybridní populace mezi Actinidia deliciosa (A. Chev.) C.F. Liang a A.R. Ferguson a A.
eriantha Benth. zahrnují výběry, které jsou vysoce loupatelné, ale s neznámými chuťovými profily.
Cílem této studie bylo porozumět řadě senzorických atributů (včetně existence nových
chutí/vůní/textur) přítomných u hybridů A. deliciosa a A. eriantha ve vztahu k 'Hayward' a
dalšímu komerčně dostupnému kultivaru 'Hort16A (A. chinensis), aby se zjistilo, zda hybridizace
může být životaschopným přístupem pro šlechtění loupatelných kultivarů s přitažlivou chutí.
Současná studie potvrdila, že zavedením původu A. deliciosa do selekcí A. eriantha produkuje
ovoce, které zabírá mnohem širší chuťový prostor než plody A. eriantha samotné, a naznačuje,
že hybridizace je proveditelným prostředkem k vytvoření kultivarů s dobrou chutí s přídavkem
vlastnosti pohodlí.
Cílem této studie bylo produkovat sladké kiwi s bezsrstou slupkou interspecifickou hybridizací
mezi A. deliciosa a A. arguta. Ze dvou F1 populací A. deliciosa × A. arguta a
A. arguta × A. deliciosa byly vybrány dva genotypy DA1 a AD1, které měly intermediární znaky
mezi mateřským a otcovským druhem, a byly porovnány jejich morfologické a zahradnické
charakteristiky. Mezidruhové hybridní rostliny měly střední charakteristiky v průměru výhonu,
délce internodia a 1 rok starém dormantním povrchu výhonků, ale 4–5letý kmen vykazoval otcovské
vlastnosti. Tvar listu byl podobný tvaru listu A. arguta jak u DA1, tak u AD1, ačkoli velikost
listů a hustota srsti na povrchu listu byly mezi těmito dvěma rodičovskými druhy. Pupeny, expanze
listů a kvetení těchto dvou hybridů byly dřívější než u A. deliciosa, květy byly větší než
u A. arguta a zvyky plodit byly podobné jako u A. deliciosa. Plody DA1 a AD1 byly dvakrát větší
než plody A. arguta, ale měly hladké zelené slupky. Zralost plodů byla o 10 dní později
než u A. arguta, ale o 1 měsíc dříve než u A. deliciosa. Obsah rozpustných pevných látek byl však
nižší než u A. arguta a A. deliciosa. Tolerance chladu byla prokázána
jako A. arguta > DA1 > AD1 > A. deliciosa. Průtoková cytometrie ukázala, že oba hybridy byly
hexaploidní. Ochranná buňka a velikost průduchů těchto dvou hybridů byly podobné jako
u A. arguta.