duso1979 píše: ... Prosim poradte jednu svetlu a jednu tmavu skorsiu odrodu bezjadierkoveho stoloveho rezistentneho hrozna(bezjadierkove kvoli problemom so zlcnikom). .... Rastie mi jeden zakoreneny odrezok, ale napadla ho nejaka choroba. Nechcem pouzivat chemiu ak sa da.
Žiaľ, ak nechceš absolútne používať chémiu, tak podľa mňa radšej zabudni na pestovanie viniča a bezsemenných odrôd, pokiaľ teda nechceš pestovať tzv. "samorodáky", ktoré však nie sú bezsemenné a podľa mňa ani jesť sa to moc nedá.
Tá choroba na tvojom odrezku sa volá perenospóra viniča. Voči tejto konkrétnej chorobe sú už niektoré ušľachtilé odrody rezistentné. V princípe však žiadna odroda stolového viniča (a je jedno či semenná alebo bezsemenná) nie je rezistentná voči múčnatke, takže bez chémie to skutočne dlhodobo nejde, ak teda pod chémiou rozumieš aj bio postreky na báze síry (napr. Kumulus). Je pár odrôd, ktoré stihnú dozrieť skôr ako plody zasiahne múčnatka alebo múčnatka sa na nich prejavuje viac na listoch ako na hrozne a preto sa v dobrých lokalitách (slnečných, dobre vetraných a bez tlaku chorôb z iných okolitých viníc) dajú niektoré roky pestovať bez akéhokoľvek postreku ale tých je minimum a to je však tá spomínaná výnimka potvrdzujúca pravidlo (že ušľachtilý vinič sa bez starostlivosti t.j. striekania a kvalitných zelených prác, nedá úplne bežne pestovať). Visačky "Rezistent" na sadeniciach v ovocných škôlkach sú však v princípe absolútny nezmysel vo vzťahu k múčnatke, vo vzťahu k perenospóre sú skutočne odrody ktoré už majú gény rezistencie (Rpv3, Rpv10, Rpv12). Existuje špecializované fórum o viniči kde sa dá všetko prečítať ale neviem či smiem sem dať na neho odkaz. Dám sem teda aspoň link na Bred_ika (Iva Kotrleho), u ktorého vrelo odporúčam nákup rastlín (bez obáv, posiela aj na Slovensko). http://revavinna.cz/
Medzi tie v úvodzovkách "odolnejšie" bezsemenné odrody patria Somerset seedles, Jutal, Kišmiš Nachodka, Zolotce,...