Taky se přidám s nějakými postřehy k roubování asimin. Letos je obecně alespoň ve VDF výborný rok, co se roubování obecně týče.
U asimin je podle mě právě důležité, aby roub měl vrcholový pupen. Pak je u mě ujímavost prakticky stoprocentní. A je jedno, jak velký roub použijete. U roubů, které nemají vrcholový pupen je ujímavost o dost horší. Asimina dokáže pak strašně rychle po naroubování vyrazit z toho vrcholového pupenu, a to mi přijde pro úspěšnost toho roubování zásadní. Vždy se jen snažím dbát na to, aby to po tom naroubování vypadalo úplně stejně, myslím tvarem i velikostí té nově naroubované větve. A je i úplně jedno, jak daleko od kmínku to naroubujete. Tady je třeba naroubovaná větévka odrůdy Alegheny. Napral jsem to tam, jak to přišlo, celkem pěkný velký roub. A dal jsem ho tam skoro u báze té původní větévky. Člověk pak ani nepozná, že tam je vlastně něco jiného. Tímto děkuji nene za pěkné roubíky!
Foto: Varnsdorf, 06.07.22
Zde detail roubu:
Foto: Varnsdorf, 06.07.22
A tady to samé, odrůda Susquehanna, čímž tímto děkuji i klukům z Tropiku!
Foto: Varnsdorf, 06.07.22
A roubík číslo 2:
Foto: Varnsdorf, 06.07.22
Celou větévku před naroubováním zabalím do parafilmu, nechám jenom na spodku volných tak 2 cm na řez. Roubuji do rozštěpu a velmi se snažím dbát na stejnou tloušťku podložky a roubu. To musí přesně sedět. Pak místo roubu obalím páskou z uříznuté potravinové fólie, ala Miloš, asimina má velmi měkké dřevo, naprosto to stačí (nezapomenout na cancour pro odmotání
). A nakonec ještě celé utěsním parafilmovou fólií, aby se tam nedostala voda. A pak už stačí jen čekat. Po třech týdnech u mě už vyráží vrcholový pupen. Toto bylo roubováno o Velikonocích. A ještě jedna poznámka nakonec. Ten parafilm růstem popraská a odpadne. Potravinovou fólii ale nechám až do pozdního podzima a odmotám až někdy v listopadu. To už je vlhko a není tak teplo. Podle mě je jeden z nejkritičtějších okamžiků u roubování tímto způsobem obnažení toho vlastního roubu, kdy se vlastně ze 100% vlhkosti najednou ocitne na čerstvém vzduchu. V místě roubu poté dost často vzniká pnutí hlavně v důsledku vysychání a nedělá to moc dobrotu. Potravinová fólie se natahuje spolu s roubem a hezky vydrží těsnit opravdu až do zimy. To už je roub pěkně srostlý a obnažení je bez problémů. Na zimu je ale třeba fólii odebrat, aby to pod ní neplesnivělo!