od longr » 16 lis 2021, 21:27
Když jsem kupoval moruši v Uherském Ostrohu, snažili se mi namluvit, že jakmile má moruše černé plody, je to Morus nigra. Měli v tom nepořádek. Tvrdili mi, že chlupatost listů je pouze variabilita. Vzal jsem si tehdy Trnavskou, to byla jistá volba. Mám málo místa. Každopádně Bzeneckou tam měli označenou špatně, listy to mělo lysé. Sám mám nějakou M. nigra od pěstitele ze Slovenska, měla to být nigra, ale cytometrie ukázala diploida, což časem potvrdila i rostlina. Má vynikající, až 4 cm velké, černé, bezsemenné plody skvělé chuti, ale bez kyselinky. Dají se jíst i nedozrálé, což se hodí, protože jsou tak velké, že předčasně padají. Strom je extrémně vzrůstný a je třeba jej hodně krotit.