Tak speciálně pro Tchoříka recept na tu moji medovinu
Ingredience na 10l medoviny:
5 kg medu
voda asi 6,5l
1 balíček hlubokoprokvášející kvasinky(vinka)
1 balíček živná sůl pro kvasinky
1 hrst dřevěného uhlí
kyselina vinná nebo citrónová na okyselení(můžeme nahradit pokrájeným citrónem)
volitelně: chmel(např. žatecký poloranný červeňák v granulích), skořice, hřebíček, pepř
0,5g pyrosiřičitanu draselného(na špičku nože)
Zákvas:
Připravíme si ho den před vařením. Ve sklenici vlažné vody rozpustíme lžíci medu a přidáme kvasinky. Přikryjeme ubrouskem a necháme rozkvasit. V žádném případě se do rozkvasu nepřidává živná sůl, což by byla pro kvasinky jistá smrt.
Vaříme:
Cílem je odstranit co nevětší množství bílkovin z medu(hlavně pyl), které způsobují zakalení medoviny.
V horké vodě rozpustíme med a vaříme. Necháme roztok probublávat bez poklice a sbíráme pěnu. Po hodíně varu a sbírání přidáme vodou propláchnuté dřevěné uhlí, které odstranínepříjemné vůně a způsobí další srážení bílkovin. Vaříme další hodinu a sbíráme a sbíráme... Půl hodiny před koncem varu přidáme případné koření(může být v plátěném pytlíku a zůstává i během kvašení). Nakonec odlovíme uhlí a doplníme vodou na 10l. Necháme přes noc vychladit v přikrytém hrnci.
Kvasíme:
Do roztoku přimícháme živnou sůl, zákvas, asi dvě lžičky kyseliny nebo pokrájený citrón. Nalijeme do demižonu a opatříme kvasnou zátkou. Doporučuju použít větší demižon, např. 15l, aby obsah nevypěnil a nepřetekl. Kvasíme při teplotě kolem 20°C(pozor pokud se použijí speciální rozmazlené Dolské kvasinky na medovinu je třeba teplota kolem 30°C!). Necháme kvasit asi měsíc a půl až dva(až už téměř neunikají bublinky).
1. stáčení:
Hadičkou stočíme medovinu z kvasnic do jiného demižonu. Stáčíme z výšky, aby se medovina lehce provzdušnila. Pokud necháme medovinu na kvasnicích moc dlouho, může dojít k jejich rozkladu. Při autolýze(rozkladu) kvasnic přejde do medoviny neodstranitelný zápach a chuť. Takže se stáčením zbytečně neotálíme a nezvyšujeme teplotu nad 22°C.
Uzavřeme opět kvasnou zátkou a necháme dokvasit. Můžeme i snížit teplotu kvašení na 15-20°C.
2. stáčení:
Provádíme jej tehdy, když už neunikají žádné bublinky. Tentokrát stáčíme bez zbytečného provzdušnění. V troše medoviny rozpustíme pyrosiřičitan a medovinu tím zasíříme, což zabrání oxidaci a případnému naoctovatění(kdo nemá rád chemky tak tento krok vynechá, protože vysoký obsah alkoholu by měl octovatění úspěšně bránit, medovinu zbytečně neokysličujeme!). Uzavřeme kvasnou zátkou a umístíme do chladného sklepa.
Finiš:
Nyní je třeba nechat medovinu vyčistit, což chce nízkou teplotu a asi 6 měsíců k tomu. Nakonec odebereme vzorek a zhodnotíme chuť. Pokud nám medovina prokvasila příliš "dosucha", můžeme dosladit cukrem(med by způsobil zakalení bílkovinami). Můžeme i dokyselit pokud je třeba. Nakonec medovinu stočíme do lahví.
Nazdraví!