EvaOstrava: já ještě nejsem s tím závěrem 100% přesvědčen
To když se dívám na fotku vpravo zcela dole. Také je s otazníkem, proč se tady nyní ptáš? ... když není to ještě plně zralé tedy vyvinuté? Jo, ty delší konce kuliček by ano mohly být delší, ale to je ta moje věta předchozí o ještě nezralosti.
A vůbec, nějak nechápu a opět je to problém zralost/nezralost: tak přece už
zralá Josta je na chuť na hony vzdálená od chuti černého rybízu! Připouštím, že i u něho ty chutě mohou být dle odrůdy v něčem odlišné a já pochopitelně všechny ochutnat nemohl, ale ten odér černého rybízu je pokaždé dle mne výrazný,
kdežto u Josty to je tak někde na pozadí, spíše mně tam vystupuje do popředí taková ta kyselkatost.
No a vůbec je pochybné usuzovat, že když ti to už začíná zrát (teprve vybarvovat) a je to tedy rané ... tak že když rané tak že je to černý raný rybíz ... a ne Josta. Ale u mne je právě Josta přece to první, co se na jaře z rybízů a z angreštů probouzí, rychle naskakují u Josty a jak raší viditelné velké pupeny. Takže ta Josta je u mne také převelice raná, proto u mne v květu ráda vymrzá. A ráda někdy i u silnějších větviček ve dřevě. Takže úroda bývá velmi mizerná.
Letos s těmi velkými jarními mrazy docela ve dřevě Josta přežila, poprvé jsem ji měl k jaru totiž zastíněnou (jako pokus) a aby se tak rychle neprobouzela a nevyvíjela. Keř jako takový je bez úhony ale včera jsem na něm našel ... jedinou 1 kuličku! ... ano a už velkou a asi by také brzy začala chytat barvu.