Stránka 2 z 4
Re: Rakytník - zber
Napsal:
01 lis 2015, 13:48
od bradhal
Re: Rakytník - zber
Napsal:
01 lis 2015, 18:14
od pavel
Kultivovaněnší sběr rakytníkových plodů lze vidět z následujícíh ukázek:
1. varianta:
- video
https://www.youtube.com/watch?v=C6odNI2T17g2. varianta:
- textová část přeložena do češtiny
http://translate.google.cz/translate?hl ... rev=search- video
http://www.nc-product.fi/files/1713/771 ... oimuri.flvPokoušel jsem sběrač bobulí zakoupit, ale neuspěl jsem. Byla mi ale nabídnuta možnost dělat jim dealera, což jsem odmítl. Škoda že je Finsko tak daleko!
3. varianta:
- video
https://www.youtube.com/watch?v=cXy3w27_Zz8
Re: Rakytník - zber
Napsal:
01 lis 2015, 22:43
od loni
To s tými ktokodýlkami je skôr zábavné, no nie na produktívny zber.
Na tom poslednom videu má veľmi tenký drôt. Potom tie plody veľmi odskakujú. Vyskúšané!
Re: Rakytník - zber
Napsal:
02 lis 2015, 15:49
od loni
Vyzerá to, že aj takýto existuje rakytník. Je to asi z Číny:
https://www.youtube.com/watch?v=BfKZ9xHS0dU
Re: Rakytník - zber
Napsal:
03 lis 2015, 08:46
od Miroslav
urcite to Pavle funguje, ale po pravde v tomto tempu uz je lepsi to otrhat ručně, kdyz jsou keře obalené, nelze u toho strávit celý víkend
Re: Rakytník - zber
Napsal:
03 lis 2015, 17:17
od ZdenekCernoch
vypadá to na Hippophae neurocarpa . Už jsou i v České kolekci Neurocarpa i tibetana.
Re: Rakytník - zber
Napsal:
03 lis 2015, 22:10
od loni
Zaujímavé!
Tu je detailnejší záber:
Re: Rakytník - zber
Napsal:
04 lis 2015, 11:32
od pavel
Podrobnější informace z knihy o rakytnících:
Hippophae neurocarpa S. W. Liu & T. N. He – Rakytník žebrovitý. Tento druh vytváří vyšší keř až strom, který dorůstá do 15 m. Vykvétá v dubnu a plody dozrávají v září a v říjnu. Rostliny jsou dvoudomé,
jednopohlavné, větrosnubné. Roste na písčitých, lehčích půdách s neutrálním až zásaditým pH. Vyžaduje plné oslunění a vláhu. Snáší i silné, větrné polohy. Plody jsou malé, mezi původními druhy patří k nejmenším,
100 plodů váží pouze 4–5 gramů. Barva plodů je tmavě červeno-černošedá až černošedá. Obsahují hodně vitaminu C. Celkově jsou plody velmi kyselé. Teprve po mrazech nebo povařené jsou chutnější. Plody z některých
keřů mají v dužině 12–18% a semena 10–14% oleje.
Re: Rakytník - zber
Napsal:
29 črc 2016, 19:24
od peetoo
Prosím Vás, jak poznám, že rakytník je už plně zralý. Podle chuti do nelze, je furt kyselý, mám Sluníčko a Krasavici. Chtěl bych se zeptat, jaký je Váš nejlepší recept na zužitkování plodů.
Krasavice
Sluníčko
Re: Rakytník - zber
Napsal:
30 črc 2016, 07:52
od Alena
Rakytník jsem vždycky trhala, když byl plně vybarvený, bez náznaků zelené barvy, což na fotkách už vypadá, že zralý je. A mně osobně nejvíc vyhovuje vylisovat z plodů šťávu a zamrazit ji v sáčcích na led. Drť nejlépe usušit, je-ta možnost, a zalít olivovým olejem, a je to výborné jako pleťový krém i na vnitřní užívání. Když jsem nakládala bobule do medu, kvasilo to, a to velmi divoce, a tepelným zpracováním se ničí vitamíny.
Re: Rakytník - zber
Napsal:
30 črc 2016, 07:57
od moonvil
Poznáš to tak, že ho necháš plně vybarvit a pak počkáš ještě cca 14 dní. Potom je dobré začít sklízet, jinak bobule začnou měknout a už se to blbě trhá.
Ty odrůdy co máš budou kyselé i v plné zralosti, nic moc od toho nečekej. Pokud chceš sladší, kup si např. Altayskuyu, Ženčužnicu, Klavdiu, Tengu.
Re: Rakytník - zber
Napsal:
30 črc 2016, 14:06
od loni
Čo sa týka zberu, tak na slniečko sa už chystám. Ak to necháte prezrieť, tak to cítiť zakysnutím a už to nie je ono. Mám aj neskoršie odrody a tie nechávam až na september.
Spracovávame to tak, že to rozmixujeme s cukrom 1:1 a prepasírujeme. Sirup do mrazáku a šupky do čaju a tak pod.
Re: Rakytník - zber
Napsal:
09 říj 2016, 08:34
od Miroslav
co vsechno delate z rakytníku? rád bych udelal sirup, minule sem delal zastudena, ale ted chci radeji sterilovat, aby dele vydrzel, nema tu nekdo odzkouseny recept? díky
Re: Rakytník - zber
Napsal:
09 říj 2016, 09:06
od loni
Miroslav píše:co vsechno delate z rakytníku? rád bych udelal sirup, minule sem delal zastudena, ale ted chci radeji sterilovat, aby dele vydrzel, nema tu nekdo odzkouseny recept? díky
Tepelne som ho nikdy neupravoval a ani nechcem. Vždy sme to mali v mrazáku a to ako celé bobule, tak aj sirup, ktorý v mrazáku ani celkom nezamrzne a je vždy v takom stave, že sa dá celkom dobre vytlačiť z pet fľaše aj keď je zmrznutý a šup ho zase do mrazáku. Kto chce, tak ho môže sterilizovať. No škoda by bola to tepelne upravovať.
Šupky sa dajú vysušiť a používame ich do čaju a pod.
Re: Rakytník - zber
Napsal:
09 říj 2016, 10:43
od Miroslav
diky, jeste popremyslim, vcera sem obiral bobule do čtvrt na deset, no nekonecne