Zber rakytníku - hippophae a ako ho vlastne zbieram.
Mám k tomu pomocný nástroj s ktorým to ide jedná radosť. To, čo som videl na ruských stránkach, tak som to trošku vylepšil. Najprv konárik prejdem zhora, no a potom stlačím nástroj, čím obopnem strunu okolo vetvičky a plody krásne stiahnem dole. Takto je to lepšie, pretože keď je veľa plodov, tak jedným ťahom by sa vetvička mohla odtrhnúť. Trochu praxe a ide to nádherne. Strunka je hrubá 1,3 - 1,5 mm a medzi obidvoma koncami je 3,5 - 4 cm dlhá, čo je optimálna dlžka. Ak by bola hrubšia strunka, tak by sa nezachytávala za stopky, ak veľmi tenká, tak plody veľmi odskakujú. Ako je vidieť na obrázku tak na tej takzv. pinzete konce idú pomimo, aby sa struna mohla prispôsobiť hrúbke vetvičky. Tak toto si musím patentovať, len aby ma niekto nepredbehol. Ak to potom nestíhame pretriediť, tak bobule jednoducho dáme do mrazáku a potom keď je čas to postupne pretriedime, zmiešame s cukrom, rozmixujeme a prepasírujeme. Ako sirup je to vynikajúce , ako iste viete.
No a tu je tohtoročná úroda