Zajimava kniha v PDF o vyrobe likeru:
http://leteckaposta.cz/659618572
Do 5 litrové lahve dáme:
40 zelených omytých ořechů na kolečka nakrájených, 40 kuliček nového koření,
30 kusů hřebíčku, kůra ze dvou citronu (dávám jen z jednoho), proutek
vanilky (není nutný)
Zalijeme 2 litry vodky nebo domácí pálenkou 50% silnou, která může být i
horší kvality (třeba z jablek)
Toto vše se nechá 4-6 týdnů vylouhovat s občasným mícháním.
Po této době se vše scedí. V trochu měkké, nejlépe kojenecké vodě se rozvaří
cukr (dávám půl kg, při 1 kg je likér dost sladký). Množství vody se řídí
silou pálenky, raději méně.
Po rozvaření cukru přidáme výluh a 1 litr RUMU Božkov.
Zamíchat, ochutnat, v tuto dobu možné ještě přiředit měkkou vodou.
Nalahvovat a takto získáme asi 4 litry výborného likéru.
Ořechy použít asi do Svaté Anny, tedy 26. července. Po této době začíná
tvrdnout slupka a ořechy se špatně krájí.
Dereniówka
1 kg jedlé ovoce dřín
5 lžic sušených borůvek
0,5-1 kg cukru
1 l. alkoholu 70%
0.5 l żytniówki nebo jałowcówki
Umýt ovoce nalít do sklenice a dal ducha v teple 4-6 týdny, třes každé 2-3 dny. Zlikvidujte alkohol emulze a ponechat na chladném a tmavém místě. Ovoce do sklenice naplníme cukrem, třes každých několik dní, dokud se cukr nerozpustí.
Můžete nastavit množství cukru v závislosti na chuť. Zlikvidujte sirupu a přidejte do něj dříve získaných nalévá. Dovolené za týden sklarowania. Filtr, pak vydávány do lahví a dejte na půl roku ve sklepě. Čím déle stojí, je aromatyczniejsza a lépe chutnají.
Plody mohou být re-pour vodka (už přidávání cukru), tak, aby byly zcela pokryty. Asi po 6-8 týdnech, umyvadlo, získali další porci, mírně nižší kvalitu a potřísněné s likérem.
Tinktura Dereniowa má krásnou červenou barvu, lehce nakyslou chuť a zajímavý, unikátní chuť.
Vím, že jeden jiný recept, velmi jednoduché:
1 kg ovoce dřín
1 kg cukru
1 litr lihovin 95%
a litru pramenité vody
Ovoce prorazila, nalít alkohol a udržovat v teple za měsíc. Zlikvidujte.
Ovoce sirup, nalít vodu a cukr a udržovat v teple opět za měsíc. Zlikvidujte.
Dvěma tekutinami přefiltrujte a nechá se stát po dobu min. 6 měsíců. Pak buď počkat na další měsíce, nebo pít:)
Zpět na RECEPTÁŘ ( o alkoholu nemluvě )
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků