No a přidávám tu šťávu a je tam navrch i víno, to jsem nezkoušela, takže nemůžu posoudit, ale mě by určitě moooc chutnalo
Jakmile bude velká úroda, určitě vyzkouším. Kdyby měl někdo nadúrodu a nechtěl to zpracovávat a byl někde poblíž, nabízím tchoří komando na otrhání a zpracování
Sirup z arónie za studena
Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.
Potřebujeme
2 l plodů arónie
80 g kyseliny citronové
asi 2 až 3 kg cukru
Jak na to
Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.
Aróniové víno, pikantní a temně rudé
Na 1 l šťávy potřebujeme
450 g cukru
kvasinkovou kulturu
špetku živné soli
Jak na to
Plody rozemeleme, vylisujeme a necháme odkalit.
Na litr šťávy přidáme 450 g cukru, zákvas čisté kvasinkové kultury a 0,16 g živné soli.
Kvašení vína je bouřlivé a probíhá při teplotě 20 °C.
Nakonec víno podle chuti přisladíme.