Stránka 224 z 227

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 09 úno 2024, 00:32
od Markus
longr píše:Odrůdu je až na výjimky těžké určit jen tak bajvoko a navíc z fotky. Nejsnazší by bylo kontaktovat prodejce v Nitře a zeptat se, co prodává za odrůdu/odrůdy. K dozrávání viz výše, k tomu je tu toho psáno hodně.

No veď to je ten problém, že predajca z Nitry má svoje (svojské) pomenovania odrôd, napr. Šrek, Marhuľový džem, atď... :D Tadiaľto cesta jednoducho nevedie. Keď som pred pár rokmi kaki kupoval nebol som vo veci znalí a myslel som si že tie názvy pod ktorými ich pán predával sú v poriadku.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 09 úno 2024, 10:40
od milas
Predajca z Nitry -hviezda RTVS-je spomínaný v debatách a nielen tu už asi 15 rokov...tam sa pravdu nikdy nedozvieš...kúp radšej inde...je veľký a kvalitný výber-nie ako pred 15-20 rokmi...

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 09 úno 2024, 11:46
od Oikos
Skušenosti, jedlý les 400 m.n.m., hranice Podkrkonoší/Polabské nížiny:

NB 02 - pěkný několikametrový strom, ale nekvete, neplodí
NBxA21 - pěkný stromek, kvete, plodí, ale všechny plody opadají
RosseyankaxSaijo - bohatě plodí, ale některé roky nestihne dozrát
NBxTaishoo - pěkné velké plody, šlupka trošičku trpká
Sosnovská - super, ranná, bohatě plodí
Boží Dar - pomalý růst, menší plody, ale mňam
Čučupaka - zatím jen dobře roste
Gora Rogers - pěkné velké plody, dost propad plodů, nestíhá dozrát
Dollywood - viržinka, menší plody, bohatě plodí, ale není tak chutná jako ostatní viržinky (Meader, Early Golden,...) které ale zase pomaleji ztrácí trpkost
Geneva Long - viržinka, pomalý růst, pár dobrých plodů bylo
Semenáč viržinky - bujný růst, bohatě plodí, flekaté plody, trrpké

Co se neosvědčilo, tak budem ořezávat a skoušet přeroubovat. Hodil by se na skoušku roub Dar Sofievky. Máme ji na nějaké větvičce semenáče naroubovanou, ale stratila se páska s popisem:)
Toš tak.
Ať to roste a plodí.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 09 úno 2024, 11:50
od Hofis
EvaOstrava píše:Tohle ovoce nepěstuji, kupuji je pouze v obchodě. Letos jsem ty tvrdé plody dávala do sáčku k jablkům a dozrávaly během dvou dnů do hodně měkkého stavu. A pak najednou poslední várka nic. Plody zůstávaly tvrdé jako kost. Tak si říkám, jablka přestala fungovat. Je to možné, že po určité době už neprodukují tolik etylenu? Druhá možnost je, že tyhle plody, ačkoli vypadaly úplně stejně, možná nebyly tak dobře dozrálé, asi poslední sběr-pak už se totiž v obchodě neobjevovaly.

Je třeba dát pozor na to, aby plody nebyly až příliš podtržené, pak ani jablka moc nepomůžou. Při koupi je potřeba vybírat plody, které i když jsou tvrdé, tak při silnějším zmáčknutí jakoby pruží. Ty spolehlivě dojdou s jablky. Plody, které jsou tvrdé jako kámen a nepruží, raději nekupovat.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 09 úno 2024, 14:35
od milos 51
Oikos : To je ono ! Rozmnožovat a roubovat jenom to ověřené a vyzkoušené . A od toho je tady Kiwifórum . Všechno statní přeroubovat ! Ještě bych doporučil vyzkoušet ve vašich podmínkách Cangzhou . Pošlete adresu !

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 10 úno 2024, 14:55
od Minikiwi
Chtěl bych se zeptat na možnost řízkování kaki, někdo tu o tom psal, že je možné teď to nemohu najít. Důvodem není množení rostlin, ale uchování roubů pro které nejsou a ani v dohledné době nebudou podnože. Na schůzi citrusářů naše členka přinesla ostříhané rouby z několika odrůd, větší část jich zůstala. Bohužel se našli jedinci, kteří si ze některých svazků vytáhli pár roubů a sebrali i štítky, aby si ušetřili práci s označením. Takže k nějaké další distribuci nebo uchovávání s jistotou odrůd to určitě není. Než je vyhodit chtěli bychom je zkusit zařízkovat. Poradí někdo?

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 12 úno 2024, 10:06
od Jakomag
milos 51 píše:Oikos : To je ono ! Rozmnožovat a roubovat jenom to ověřené a vyzkoušené . A od toho je tady Kiwifórum . Všechno statní přeroubovat ! Ještě bych doporučil vyzkoušet ve vašich podmínkách Cangzhou . Pošlete adresu !

Dobrý den, měl by jste ještě nějaké rouby tomelu Cangzhou,popř ještě Sosnovké?

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 12 úno 2024, 10:14
od Jakomag
Po letech čekání na první plody Nikitské Bordovské od p. Leisse :lol: , kdy se mi stromek navíc zlomil, jsem zklamaný chutí plodů. Jsou totiž trpké i po zmėknutí a pak začnou fermentovat. Poprosil jsem proto pana Miloše o rouby Cangzhou a Sosnovské.Bydlím u Velkých Pa :lol: vlovic na J. Moravě, tak si myslím, že by i tomel japonský Cangzhou mohl přežít.Na co je mi odolný tomel, který nikdo nejí.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 12 úno 2024, 12:23
od milos 51
Jakomag : Asi děláš něco špatně . Hned jak plody zčervenají ,dostanou mandarinkovou barvu ,tak otrhat a nenechat zmrznout . Naskládat do plastové uzavíratelné krabice a přidat slivovici v misce . Uzavřít a nechat někde ve sklepě v komoře 5 dnů . Nesmí se to otvírat a větrat . Někdy to trvá i déle ,ale trpkost se takto dá odstranit naprosto dokonale .
Odrůda Nikitskaja bordovaja je vynikající sušená . Zralý ,ale tvrdý plod oloupat ,zavěsit na provázek a vysušit . Je to vynikající ,ale pracné .
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Pošli SZ

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 12 úno 2024, 14:42
od Jakomag
Díky za tip.Moje děti jsou zvyklé na tomel z obchodu(asi Rojo brilante?)který ztrácí trpkost ještě před zmėknutím a rozblecnutím,tj. Ve stavu marmelády by to asi nejedli. Zkoušel jsem i alkohol, ale trpkost zůstala. SZ jsem napsal

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 12 úno 2024, 16:33
od milos 51
Jakomag : Když už to tu tak rozebíráme ,zajímalo by mě ,jak přesně jsi postupoval ,pokud si to pamatuješ . Protože já na tomto způsobu nevidím nic složitého , dělám to tak každý rok . Možná bych dal do bedny dvě misky slivovice , aby koncentrace byla větší .
https://www.youtube.com/watch?v=wOeQW8I4zg4
Tady dokonce plody namáčí do lihu pouze ze strany stopky a uzavírají do zip-sáčku na 5 dnů

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 12 úno 2024, 22:32
od Stanley_51
Jakomag píše: Dobrý den,

Ahoj, vítám tě na kiwifóru. E5

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 úno 2024, 08:52
od Jakomag
milos 51 píše:Jakomag : Když už to tu tak rozebíráme ,zajímalo by mě ,jak přesně jsi postupoval ,pokud si to pamatuješ . Protože já na tomto způsobu nevidím nic složitého , dělám to tak každý rok . Možná bych dal do bedny dvě misky slivovice , aby koncentrace byla větší .
https://www.youtube.com/watch?v=wOeQW8I4zg4
Tady dokonce plody namáčí do lihu pouze ze strany stopky a uzavírají do zip-sáčku na 5 dnů

Dal jsem jeden plod do uzavíratelné misky na svačinu a k tomu 1/4 panáka slivovice,nechal jsem to tak asi týden

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 úno 2024, 08:56
od Jakomag
[quote="Stanley_51"][quote="Jakomag"]
Ahoj, vítám tě na kiwifóru.
Díky za přivítání,pasivně sleduju několik let.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 úno 2024, 09:32
od milos 51
Jakomag : Podle mě ten pokus o odstranění trpkosti byl dělaný už pozdě . Plody byly asi už hodně zralé a měkké . Miska měla být v chladu a alkohol byl asi volně nalitý do té misky . Letos to dopadne dobře !
Postup musí být opačný . Jakmile kaki dosáhne sklizňovou zralost (podle barvy plodů) otrhat - sklidit a následně odstranit trpkost .
Furt nemám tu adresu .