moonvil píše:Radime, prosím tě, jak u Vás přežila zimu macroura Siyah Sahdut?
Shahdut, známý jako král moruší, také známý jako himálajský Mulberry-Morus macroura-Shahtoot ..
Shahdut má velmi sladkou a malinovou chuť. Je to nejchutnější druh černé moruše společně s kyselkou černou moruší.
Morušovník začíná rodit od prvního roku výsadby. Je to strom odolný vůči půdě a suchu. Lze ji dokonce pěstovat v zóně 7 nebo dokonce 6 podle standardů USDA. Je to druh známý svou odolností vůči všem druhům podnebí. Jeho původ, jak název napovídá, jsou himálajské hory, Pákistán a Čína. Shahdut je obecně konzumován sušený v Pákistánu a je lidmi vnímán jako zdroj cukru.
Shahdut je v zimě listnatý strom a může dosáhnout výšky 6–10 m. Roste velmi silně. Větve jsou svěšené a husté. Má velmi atraktivní vzhled, pokud je použit pro stínové účely a má potřebnou formu. Je třeba také vzít v úvahu, že plody spadnou na zem, když bude vysazena u silnice. Ale je to vynikající zdroj potravy pro kuřata! Pro svůj stín a vynikající vzhled ho můžete vidět pěstovat na velkých dvorech v mnoha anatolských vesnicích v Turecku
Hnojení není příliš nutné, ale zavlažování a hnojení ovlivňuje výnos plodů velmi pozitivně a strom roste velmi rychle.Na základě mých pozorování od dětství bych chtěl vyjádřit, že jsem nikdy nebyl svědkem hnojení podávaného moruše kromě zavlažování . Buffalo listy jsou půlkulaté. Barva listů u dospělých Shahdutů je mezi zelenou a tmavě zelenou. Větvení se vyskytuje více ven shora.
Shahdut nemá žádné známé škůdce ani choroby. Proto není potřeba stříkání. Je to také jedno z oblíbených druhů ovoce pro ptáky, což je téměř jediný škůdce!
Fruktóza 14% v obsahu čerstvého ovoce; Glukóza 13,1%; sacharóza 1,1%; ostatní sacharidy 1,8%; Vitamín C 10 mg/100 g *(Australská analytická laboratoř)
Pákistánská moruše White King je naopak kultivar a přitahuje pozornost dlouhým a okázalým ovocem jako Shahdut.