Stránka 10 z 10

Re: Mandarina

PříspěvekNapsal: 17 úno 2024, 17:04
od Hofis
Pár zajímavých postřehů k zimování plodů na unshiovkách. Tedy alespoň pro mě, protože s plody jsem je zimoval poprvé. :)
Včera jsem si všiml, že opadl jediný plod na Oiwě naroubované na kalamondinu. Myslel jsem si, že je to asi tou podnoží. Navíc ten plod vypadal trochu jakoby seschle a rozhodně nebyl tak dobrý, jako ten, který jsem měl minulý rok. Byl tak napůl kyselosladký. Minulý rok byly ale ty plody sklizené na podzim opravdu vynikající, sladké a aromatické, prostě skvělá mandarinka. No, a dnes jsem našel pro změnu upadlý plod na Okitsu na trifošce. Tak jsem si říkal, že to asi nemůže být žádná náhoda a sebral jsem i ty poslední dva. Jeden šel celkem zlehka ukroutit a ten poslední jsem musel urvat opravdu silou. Nabízí se tedy otázka, jestli byly v různém stádiu zralosti, a jestli se to tedy nějak projeví i na chuti? Ten opadlý plod měl opět jakoby mírně seschlý vzhled a opět byl takový kyselosladký a trochu nijaký. Ten druhý plod, co se dal poměrně snadno ukroutit byl sice trochu zpuflý, ale už o dost lepší, sladší a chutnější. A naprosto nejlepší byl ten „nejméně zralý“, co šel utrhnout nejhůře. Nebyl zpuflý, chuťově naprosto vynikající, sladký a aromatický. Takže pro mě tímto zimování plodů unshiovek skončilo, raději je sklidím všechny hned na podzim. :) Ono se dost často píše o tom, že se ty unshiovky sbírají často ještě napůl zelené, protože pak dojdou do nejlepší chuti. To potvrdit nemůžu, ale rozhodně bych nedoporučoval je nechávat úplně dozrát, lepší ještě před zimováním sklidit.
Také by mě ještě zajímalo, jestli ty plody opadly prostě proto, že za tu zimu komplet dozrály, nebo v tom i trochu hraje roli to, že se začínají pomalu budit do nové vegetační sezóny. Na zimovišti větrám, takže přes den je tam kolem 10 stupňů a na noc zavírám, takže je tam přes noc o dost více než venku. Neskutečný únor toto. Dneska jsem si dokonce všiml, že začíná rašit semenáč grepu. :shock:

Re: Mandarina

PříspěvekNapsal: 18 úno 2024, 18:26
od moravak
Hofis píše:Pár zajímavých postřehů k zimování plodů na unshiovkách...

Mám zkušenost pouze s těmi ranými unshiu (skupina wase) a právě proto, že všude píšou, jak nejsou vůbec vhodné k delšímu ponechání na stromě, tak je sklízím hned jak se začnou barvit, ještě dokud jsou rostliny na podzim venku. Vychází to na konec října až pol. listopadu. Můžu říct, že chuťově nebyl mezi naráz sklizenými plody Okitsu v různé fázi vybarvení žádný rozdíl. Četl jsem, že vybarvení plodů u satsum je podmíněno nočním poklesem teplot blízko k nule. Takže satsumy pěstované v subtropech se sklízí úplně zelené a přesto v plné zralosti. Jednoduše se tam nikdy nevybarví a časem jen pufnou vysuší se a rychle pak ztrácí na kvalitě. Tyto zelené satsumy ze Španělska apod. lze běžně vidět na podzim v supermarketech.

Re: Mandarina

PříspěvekNapsal: 19 úno 2024, 12:41
od Hofis
Díky za potvrzení! Také jsem četl, že je sklízí prakticky zelené a pak je nechávají docházet ve speciálních chladicích boxech, ale teď už vím proč, osobní zkušenost je prostě k nezaplacení. Teď už si na to dám pozor. :)

Re: Mandarina

PříspěvekNapsal: 19 úno 2024, 15:12
od J.K.
moravak píše:Četl jsem, že vybarvení plodů u satsum je podmíněno nočním poklesem teplot blízko k nule.

Obrázek
Toto je starsia fotka Okitsu z 29.septembra, zo sklenika. Nepredpokladam, ze by vnutri tak vyrazne klesala teplota, skor odhadujem minima okolo +10. Takze nebral by som to ako striktnu podmienku, ale samozrejme kolisanie teplot vyfarbovaniu pomaha.

Tym ze nemusim neriesit zimovanie, nikdy neoberam plody hromadne. Asi by som im nevedel zabezpecit lepsie umiestnenie, ako ked visia na strome :)

Re: Mandarina

PříspěvekNapsal: 23 úno 2024, 14:51
od Radoslav
Zelená kôra citrusov v trópoch a zber nezrelých sú dve rôzne veci. V trópoch ostáva zelená aj pri zrelom plode.

Re: Mandarina

PříspěvekNapsal: 25 úno 2024, 01:04
od Lenkalor
Honzo, mandarinka Kishu mikan před 3 týdny měla plod kyselý s mandarinkovu příchutí. Dětem chutnala. Dnes byla sice vybarvenější, stále šťavnatá, ale měla naprosto fádní chuť.
Tak to vypadá, že mandarinky trhat do konce ledna a citrony a limetky podle potřeby. Třeba ten Mayer byl mňamka.

Re: Poncirus trifoliata

PříspěvekNapsal: 27 úno 2024, 23:22
od 10martin11
Dobrý deň je bežná čierna farba konárov na citrusoch? Také ako keby škvrny to boli. Konkrétne mandarínka myiagawa. Ďakujem
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Re: Poncirus trifoliata

PříspěvekNapsal: 29 úno 2024, 12:45
od Hofis
Běžné to určitě není. Osobně bych tipoval na napadení puklicemi, i podle těch listů. Puklice vylučují medovinu, na které se daří houbám způsobujícím takovouto čerň. Nejdříve bych se tedy pídil po tom, zda jsou na rostlině puklice popř. nějaký jiný savý hmyz vylučující medovici, na které se těmto houbám daří. Primární je, zbavit tu rostlinu těchto škůdců. Ta čerň by rostlině primárně vadit neměla, nenapadá přímo rostlinu, ale žije z medovice, kterou tito škůdci vylučují. Ale těžko říct, osobně jsem se s ničím takovým ještě nesetkal. :?

Re: Poncirus trifoliata

PříspěvekNapsal: 29 úno 2024, 14:13
od nene
Nemůže to být z přelití? Chladno a moc vody?

Re: Poncirus trifoliata

PříspěvekNapsal: 29 úno 2024, 14:26
od Hofis
To bych neřekl, to vypadá jinak a na rozdíl od těch fotografií to ze zkušenosti moc dobře znám. :wink: Hnědnou při tom listy a postupně začínají zasychat i mladší výhony, které získávají takovou spíš hnědavou barvu.

Re: Poncirus trifoliata

PříspěvekNapsal: 29 úno 2024, 15:43
od nene
OK, díky, jsme zase o něco chytřejší :) . Ale že těch zahrádkářských "příkoří" je.... :wink:

Re: Poncirus trifoliata

PříspěvekNapsal: 29 úno 2024, 16:11
od meyer
Admin.
A nešlo by to přehodit s dotazem do mandarinek? Tady je poncirus. :)
**
Díky a je to. :) S20

Re: Poncirus trifoliata

PříspěvekNapsal: 01 bře 2024, 08:16
od Franz
10martin11 píše:Dobrý deň je bežná čierna farba konárov na citrusoch? Také ako keby škvrny to boli. Konkrétne mandarínka myiagawa. Ďakujem.
Nešlo by obětovat jednu větvičky a ukázat ji makrem na průřezu nějak se mi to nezdá černě by měly vypadat jinak.

Re: Mandarina

PříspěvekNapsal: 04 bře 2024, 19:55
od Jibro
Lenkalor píše:Honzo, mandarinka Kishu mikan před 3 týdny měla plod kyselý s mandarinkovu příchutí. Dětem chutnala. Dnes byla sice vybarvenější, stále šťavnatá, ale měla naprosto fádní chuť.
Tak to vypadá, že mandarinky trhat do konce ledna a citrony a limetky podle potřeby. Třeba ten Mayer byl mňamka.


S Kishu Mikanem jsem už zkoušel ledasco abych vylepšil chuť, protože u mě dozrává až v prosinci, kdy už je na zimovišti a většinou je chuť spíše kyselejší nic moc, i když jsem naměřil i Brix 16. Vypadá to, že Kishu mikan potřebuje na závěrečnou fázi dozrávání, kdy se odbourávají kyseliny vyšší teploty, ale letos když koncem listopadu předpovídali větší mrazy jsem nic neřešil a strčil ho i s nedozrálými plody do temné chladné místnosti a když jsem ho po třech měsících vytáhl, tak jsou plody plně vybarvené a chuť je nejsladší co si od něj vybavuji, pořád dobrá.
Za odměnu byl přesazen do 38l a s naroubovanými semenáči v koruně už má přes 2 metry, takže mám zase problém ho vměstnat do skleníku, musel jsem kopat 50 cm do země :)

Obrázek

Unshiovka Skorospelyj v nevytápěném skleníku je už bez polyst. krytu a plody už jsou téměř plně vybarvené, ale některé listy chytly hnědou houbovou chorobu, která se v uzavřeném krytu šířila z malých hnědých teček na celý list, takže zimování neproběhlo úplně hladce, po obrání plodů stříknu fungicidem a uvidím co bude dál...
Obrázek

Re: Mandarina

PříspěvekNapsal: 20 dub 2024, 17:48
od Lenkalor
Loni přiroubovaná Zorana ve studeném skleníku co nevidět rozkvete.
Miyagawa ani Okitsu, které jsou roubované asi o 30 cm níže zatím nemají ani náznak květů.
Pro jistotu jsem přidala dnes do skleníku ještě igelitovou plentu a přinejhorším dám svíčku, ale takové mrazy tu nehlásí.

Obrázek
Před 14 dny jsem ostříhala většinu větví z podnože Sanford F2 Curafora, aby rouby lépe rostly, ale některé nižší větve jsem nechala.