Stránka 27 z 29

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 20 říj 2022, 11:27
od nene
milos 51 píše:Antarian: Používám přesně stejnou metodu jako ty . Každý druhý ,třetí den posbírám zralé fíky ,pokrájím je a zmrazím . Jednotlivé sběry jsou tak kolem kila . Krájím na menší kousky asi 1x1cm . Jakmile mám v mrazáku 4 -5 kg ,vařím džem . Používám osvědčený recept od Jaroslava Balaštíka (Konzervování v domácnosti) Nejprve pokrájené fíky prosladím 25 - 30 dkg cukru na kilo fíků a hned přidám kys.citronovou a případné přísady . Přes noc nechám proslazovat a druhý den vařím džem . Balaštík doporučuje prudce vařit -odpařovat po malých dávkách . Půl litru a na pánvi . Používám tři pánve najednou a jde to opravdu rychle . Jedno vaření 15-20 minut .
Do fíkového džemu přidávám pomerančovou kůru (podle dida Boža :D ) nebo drcené vlašské ořechy ,velice dobrý turecký mustr podle Standy
a nebo malou lžičku celého červeného pepře na kilo fíků . To poslední je super nápad mého lednického spolužáka .
Obrázek

Dáváme trošku Kotanyiho koření Medový perník. Před koncem varu, aby se to nepřipalovalo.

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 07 lis 2022, 23:21
od mirka
Tak dnes jsem dělala pár skleniček fíkového kompotu. A letos je to konečná z degustaci fíků S11
Obrázek

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 09 lis 2022, 21:33
od nene

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 10 pro 2022, 00:34
od nene

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 10 pro 2022, 12:37
od MonikaV
Aktuální foto ze skleníku, řízek jen tak v létě zapíchnutý do hliny, ještě se mu nechce listy shazovat...na jaro půjde k sousedům..
Obrázek

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 10 pro 2022, 13:08
od Jožka
Moniko- taky to mám od jara zapichnute ve skleníku a vyrostlo to víc než metr.

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 10 pro 2022, 17:36
od mirka
Nene vypadají fík.piramidky skvěle, já by tam špléchla trochu alkoholu, třeba rakiji S6
Je to podobné složení smokvenjaku, tu se fíky nepřelévají vřelou vodou, smokvenjak se spojuje medem nebo špetku rakije S11

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 02 čer 2023, 20:18
od antarian
Ahoj, u podzimnich fiku (uz nebyly tak mega sladke) ... kolik doporucujete cukru na kilo fiku?

Nabalil jsem moc velke baliky do mrazaku na buchtu takze mam tak jeste dve kila rozmrazene a premyslim co s tim...

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 23 srp 2023, 19:24
od Jožka
Obrázek
Fíky, broskve, ostružiny a maliny na koláči.

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 23 srp 2023, 19:57
od Lenkalor
Jožka - to je nádhera S6

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 23 srp 2023, 20:14
od EvaOstrava
Moc hezké, ale chybí recept. Kynuté těsto a nahoře tvaroh s ovocem?
Nebo to je listové a pudink?

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 27 srp 2023, 21:02
od Jožka
Je to listové těsto a tvaroh.

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 07 zář 2023, 17:22
od meyer
Fíkové dny na ostrově Krk v Chorvatsku.
Fíků hafo, samá odrůda Zelenka, ve zralosti žlutá. Lidičky poskytněte mi prosím co nejjednoduší recept na džem/marmeládu. Díky :D
Obrázek Obrázek

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 07 zář 2023, 19:31
od nene
Fíky + cukr, 1:1, uvařit. :wink:

Když jsou fíky sladké, přezrálé, cukru stačí méně. Ale 1:1 je sichr, aby se to nekazilo. Dáváme třtinový cukr, takže to pak až tak přeslazené není. A když dáváme do mražáku, tak s cukrem šetříme hodně, i když jde v tomto případě většinou o nedozrálé fíky, které nechceme vyhodit. Jinak - většinou sušíme.

Re: Fíkové recepty

PříspěvekNapsal: 07 zář 2023, 19:43
od milos 51
Fíky nakrájím na kousky 1x1 cm a prosladím krystal. cukrem 25dkg na 1kg ovoce . Přidám citron.šťávu .Proslazuji do druhého dne .
Druhý den na pánvi prudce vařím malé dávky ( asi čtvrtlitrové až půllitrové ) Za stálého míchání prudce odpařuji tekutinu . Trvá to asi 15 minut . Za vařečkou nebo míchadlem zůstává cestička . Zahuštěný džem přeliju do nádoby a pokračuji dál. Horký džem nalévám do předehřátých sklenic a klasika -víčkem dolů . Pokud použiješ víc pánví ,třeba tři ,tak je to hned hotové .
Na kilo ovoce můžeš přidat pomerančovou kůru - podle dida Boža nebo drcené vlašské ořechy ,podle dida Standy a nebo malou lžičku červeného pepře podle dida Tondy ( a to je nejlepší -to je bomba !) Ověřený recept je podle Jaroslava Balaštíka . 25dkg cukru na kilo fíků bohatě stačí .