milos 51 píše:Antarian: Používám přesně stejnou metodu jako ty . Každý druhý ,třetí den posbírám zralé fíky ,pokrájím je a zmrazím . Jednotlivé sběry jsou tak kolem kila . Krájím na menší kousky asi 1x1cm . Jakmile mám v mrazáku 4 -5 kg ,vařím džem . Používám osvědčený recept od Jaroslava Balaštíka (Konzervování v domácnosti) Nejprve pokrájené fíky prosladím 25 - 30 dkg cukru na kilo fíků a hned přidám kys.citronovou a případné přísady . Přes noc nechám proslazovat a druhý den vařím džem . Balaštík doporučuje prudce vařit -odpařovat po malých dávkách . Půl litru a na pánvi . Používám tři pánve najednou a jde to opravdu rychle . Jedno vaření 15-20 minut .
Do fíkového džemu přidávám pomerančovou kůru (podle dida Boža ) nebo drcené vlašské ořechy ,velice dobrý turecký mustr podle Standy
a nebo malou lžičku celého červeného pepře na kilo fíků . To poslední je super nápad mého lednického spolužáka .
Dáváme trošku Kotanyiho koření Medový perník. Před koncem varu, aby se to nepřipalovalo.