Hanele12 píše:Tak se blíží jaro a přemýšlím o přesazování a řezu fíkovníků.
A u těchto nevím, co má smysl: Amatrice Casale, Blanche i White Marseiese (asi stejný druh), Julia fP, KOmen, Peretta, MDSS, Nin ZS, Romano Nero, Trojano, Saľs
Pokud můžete uvést své poznatky z těchto odrůd, jak je stříháte a zda breba uzraje a je chutná.
Vyjadrím sa k tým, ktoré mám:
White Marseilles -
máva slušnú brebu aj hlavnú násadu,
preto s rezom by som bol opatrný. Žiaľ figy z tejto odrody takmer nikomu z našej rodiny nechutia, preto uvažujem, či napriek jej inak dobrým vlastnostiam z pohľadu plodnosti a toho, že patrí medzi najskoršie odrody ju budem do budúcna ďalej pestovať. Chuť je však u každého individuálna a subjektívna a to aj v čase, preto určite túto odrodu ešte nezatracujem a nejaký rok dva jej ešte dám.
Peretta - výborná odroda ak je to ten správny "klon".
Máva dostatok breby aj plodov hlavnej násady, ktoré mi však vonku ešte nedozreli. V skleníku bez problémov zreje aj hlavná a vonku patrí Peretta k tým mrazu odolnejším.
Určite by som ju rezal minimálne,
najlepšie vôbec nerezať aby zostalo čo najviac breby, ktorá je chuťovo výborná a asi na ňu by som sa zameral.
MDSS je predpokladám Madelaine des Deux Saisons (MdDS) - s ňou mám skúsenosti len malé.
Minulý rok dala ako úplne prvá odroda pár kusov chuťovo výbornej breby a hlavnú nenasadila ani jeden jediný kus, čo sa mi nikdy u žiadneho figovníka čo dal brebu ešte nestalo (že vôbec hlavnú nenasadil).
Preto som ju tento rok nezrezal a som zvedavý ako bude na tom tento rok s brebou, či bude opäť najskoršia zo všetkých. Ak bude breba dostatočná a aj skorá, tak ju následne asi hlboko zrežem a skúsim pestovať len na brebu (v skleníku by mali dúfam výhony po odplodení breby ešte narásť a aj niečo vyzrieť, uvidím).
Trojano som hlavnú rastlinu čo bola v skleníku
už vyradil (mám ešte jednu mladú, ktorú ak jej nenájdem záujemcu, ktorému ju darujem, tak na jar tiež vyhodím). Dôvodom bolo neskoré zrenie (podobne ako Giacomo Verdino, ktoré som už tiež vyradil, kvôli tomu) ale najmä nejaká porucha kvôli ktorej mi 95 % breby aj hlavnej násady v úplne záverečnej fáze zretia znehodnotila plody tak, že ich bolo treba vyhodiť. Pestovať sa teda dá aj na brebu i keď jej bývalo oveľa menej ako hlavnej násady, ktorá bývala skutočne veľmi bohatá ale žiaľ kvôli poruche, ktorú spomína aj Michal na svojich stránkach som moc plodov z nej nepojedol.