od Hanele12 » 21 úno 2024, 08:25
Tak jsem po předchozích zkušenostech přehodnotila způsob pěstování podle odrůd takto:
1. breba/main crop fíkovníky - osvědčilo se v látkových květináčích cca 20 l s otvory z boku na prorůstání kořenů. Na podzim vykopat a do sklepa, na jaře doplnit do děr v substrátu hnojivo a do skleníku k urychlení a v květnu ven do země, prorostou si kořeny, ale ne tolik, aby se nedalo bez problému rýčem oříznout. Např. Becane, Jaune, RdB, TV, WM, Campaiere.
2. fíkovníky na main crop - na podzim vyrýt ze země jen s cca 10 l balem a volnými kořeny, ve sklepě zasypat do malého kýble, v únoru ořezat a od 1.3. na urychlení domů k oknu, na konci dubna skleník s již nasazenými plody a po zmrzlých ven do země volně. Tím se vyhnu stěhování velmi těžkých kontejnerů a úrodu si posunu na letní měsíce. Možná by se vyrytí dalo posunout až na jaro a vyhnout se stěhování do sklepa úplně, letos venkovní vůbec neomrzly. Vyzkoušeno úspěšně loni na Saľs a Romano Nero, letos přibyde např. Pastiliere, MM, MB a LSU Purple, no name Lídlák.
3. fíkovníky trvale ve skleníku - letos poprvé a zabalené v netkance zimu přežily i se zelenými, nevyzrálými výhony a to bylo i -15 stupňů. V zapuštěných 40 l stavebních kalfasech s dírkami ve výši cca 8 cm po obvodu k odtoku vody. Důvodem je suma teplot u mně na severu, jednoduché vysunutí celého kořenového balu ven pro ořez kořenů a doplnění čerstvé zeminy ob rok. Látkové květináče byly výborné, no některé typy s tenčí stěnou prorostly kořeny skrz stěny ven a bylo těžké rostliny pro přesazení vyndat ven. Ty, co zvládají celoročně polykarbonátový skleník např. Negronne, Pálava, TV, NIN ZS, PTN, Amatrice Casale. V plánu jsou pozdní chutné verdino typy.
4. fíkovníky trvale venku - no name z Jihlavy ETB na zkoušku na brebu, také Desert King, LdA a M10 letos poprvé zimovaly venku, Peretta (pokud letos nezaplodí jde)
Loni po zhodnocení sezony jsem zjistila, že pro mně nejchutnější byly dobře vyzrálé ETB typy, Campaniere, LdA, PTN a Negronne. Naopak na druhé straně žebříčku jsou ovocné typy např. Romano Nero, Jaune a hodně cukrové např. WM. Uvidíme na hodnocení letos.
Jak to máte s chutí u fíkovníků? Které preferujete a které neoslnily?
Doufejme v letošní teplé jaro i léto a úspěšnou sezonu všem!!!