Johny, Duke a Chandler jsou prý nejtěžší odrůdy na stříhání a tvarování keře..jsem to studovala od polských pěstitelů, jak se to má stříhat a je to docela drsný..a ten tvůj jednovětvičkovej Duke je přesně ten případ, jak ten keř nemá dopadnout, když se neudělá ten správnej střih..našla jsem jedno video, kde to pán krásně vysvětluje, ale je v polštině..
Řikají tam, že jak se tyhle odrůdy špatně ostříhají od začátku, tak pak rostou už špatně..Tyhle dvě odrůdy prý strašně nerady vyhánějí nové větve od kořene..spíš vyhánějí větve už z existujících starších větví..Je tedy potřeba hned od začátku začít keře tvarovat tak, aby ten keř vyhnal co nejvíce kosterních větví..Největší chyba je stříhat ty větve až u země. Vždy ponechat 1/3 větve, aby se ta větev rozdvojila a vyhnala tak minimálně 2 další nové větve..ustřihnutím větve u kořene nevyroste už většinou nic.
Takže ty bys měl správně tu jednu velkou větev nejlépe na jaře ustřihnout do 1/3, aby ten keř začal vyhánět nový větve..ztratíš tím sice rok, ale jinak z toho budeš mít vánoční stromeček s čím dál menšíma plodama, veškerá energie toho keře jde právě do tý jedný větve, proto nevyhání další větve odspodu a proto by měla jít tahle větev pryč.
Tady je to video, kdyby se chtěl někdo podívat..je v polštině. Je tam ukázáno tvarování Duka a Chandlera, mladé keře..jeden keřík tam má tu jednu velkou hlavní větev, tak se číhni, jak ho ostříhal..
https://youtu.be/UgzhcvzIQa8K tý Pink Popcorn, nepřesazoval si ji náhodou? Proto může mít horší chuť..já jednu novou borůvku, letos zasazenou, nechala ozobat kosákům..byla dost nejedlá, úplně bez chuti..doufám že je to tím, že není ještě pořádně zakořeněná..