Josef : Ano Jožko ,je to tak každý rok . Ani tady na jihu nedozraje deliciosa do stavu ,že si ji utrhnu z keře a sním . Vždy je ovoce tvrdé kyselé a nejedlé a musí odležet , dozrát . A ten čas , kdy už můžu plody trhat , právě určuje stupeň cukernatosti (7,5° Brix ),který plody mají mít . Cukernatost se měří bezprostředně po utržení plodu . Pokud je to později a plod nějakou dobu ležel ,tak už je měření zkreslené . V plodu nastartovaly chemické procesy a plod sládne .
Všechno je to otázka délky vegetační doby . Kiwi deliciosa ( Starella , Tsechelidis ) má tu dobu nejdelší . Vůbec netuší ,že už může mrznout a vegetují klidně dál .
Podle vyzrání a žloutnutí listů by se snad dala i odhadnout délka vegetační doby a vhodnost pro okrajové lokality .
Kolomikta . Nejranější .Už bez listů . Ukončená vegetace
Arguta .
Toto je zajímavé. Vlevo deliciosa Starella pozdní -ještě zelená a vpravo Green light ( je nejranější z delicios) žloutne ,končí a uzrál i v Tachově
Kříženec MH1 arguta x deliciosa tam žloutnutí začíná
Nakonec Starella - nejdelší vegetační doba ,úplně zelená